Življenje čaka: Referendum in upor v Zahodni Sahari / Life is Waiting: Referendum and Resistance in Western Sahara

država, letnica
Zahodna Sahara/ZDA/Španija, 2015

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
58′

režija
Iara Lee

jezik
hassaniya, španski, angleški, francoski

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis

Zahodna Sahara, štirideset let po tem, ko so jo španski vladarji zapustili in ljudstvu obljubili svobodo, ostaja zadnja kolonija v Afriki. Oboroženi spopadi na tem območju so se končali leta 1991 s premirjem, pri katerem so posredovali Združeni narodi, ljudstvo Sahrawi pa še naprej živi pod okupacijo maroških oboroženih sil. Več deset tisoč Zahodnosaharcev je pobegnilo v sosednjo Alžirijo, kjer je v taboriščih, ki naj bi bila začasna, še danes več kot 125.000 beguncev. Kljub temu in ravno zato nastaja novo gibanje mladih, ki se spopada s kršitvami človekovih pravic in zahteva že davno obljubljeni referendum o neodvisnosti.

Današnja generacija mladih aktivistov se za samoodločbo bori s kreativnim nenasilnim odporom, pri čemer so lahko podvrženi mučenju maroških oblasti in izginotjem, nekateri med njimi pa so izgubili potrpljenje za mednarodno skupnost in bi radi sprožili novo gverilsko vojno. Film režiserke Iare Lee prikazuje vsakdanje nasilje pod okupacijo, besedo pa predaja upanju puščavskega ljudstva, za katero se kolonializem nikoli ni končal.


portret avtorice

Iara Lee, aktivistka in filmarka, je ustanoviteljica mreže Cultures of Resistance Network (Kultura upora). Sodeluje z agitatorji, učitelji, umetniki in nosilci sprememb po vsem svetu; njihov namen je s pomočjo kreativnega upora in nenasilne akcije vzpostaviti globalno solidarnost. Iara je producirala več kratkih in dolgometražnih dokumentarcev, v katerih promovira preprečevanje in razreševanje konfliktov ter sodeluje pri različnih humanitarnih, umetniških in kulturno-diplomatskih projektih.

 

Več o Cultures of Resistance Network in njihovi filmografiji si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

www.CulturesOfResistance.org 

http://culturesofresistancefilms.com/filmography

festivali in nagrade (izbor)

Nagrada za najboljši dokumentarni film na Mednarodnem filmskem festivalu v Zimbabvu, 2015; nagrada za najboljši srednjemetražni film na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Tirani, 2015; nagrada za najboljši srednjemetražni film na Mednarodnem filmskem festivalu človekovih pravic Pukañawi, Bolivija, 2015; nagrada režije na Festivalu dokumentarnega filma Wexford, Irska, 2016; posebna omemba na Mednarodnih filmskih nagradah v Berlinu, 2015; Mednarodni filmski festival Duhok, Kurdistan, 2015, Mednarodni filmski festival Phnom Penh, Kambodža, 2015.