In zdaj naša zemlja / Et maintenant nos terres

država, letnica 
Francija, 2015

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
30′

režija
Julien Le Net, Benjamin Polle

jezik
angleški, francoski

podnapisi
slovenski, angleški

 

sinopsis

In zdaj naša zemlja je dokumentarni film o uporu proti prilaščanju zemljišč in razvijanju alternativ industrijskemu kmetijstvu v Afriki. Film prikazuje tri pogumne kmete, ki se v boju proti tujim investitorjem borijo za svojo zemljo, avtonomijo in svoj način življenja.

V Kamerunu se Nasako Besingi bori proti nasadom palm za pridobivanje olja ameriškega podjetja, Emmanuel Elong pa vzpostavi mednarodno zavezništvo proizvajalcev v neposrednem pogajanju s francoskim podjetjem Bolloré. Upor se odvija tudi v Senegalu, kjer uspejo rejci mobilizirati mednarodni tisk v boju proti italijanski korporaciji. Ne želijo zapustiti svojih zemljišč in si prizadevajo za novi razvojni model kmetijstva v Afriki. Tovrstni model že obstaja v Beninu, kjer center Songhaï vsako leto usposablja na stotine mladih Afričanov za organsko in lokalno kmetijstvo.

portret avtorjev

Benjamin Polle in Julien Le Net sta neodvisna avtorja in režiserja, ki v Afriki raziskujeta kompleksnost težav s kmetijstvom. Film In zdaj naša zemlja je njun prvi dokumentarec.