YAYAS/ELEGANTNI / THE YAYAS DE L´ELÉGANCE  

država, letnicayayas - still

Velika Britanija, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

28′

režija

Maria-José Pavlovic

jezik

francoski, lingala

podnapisi

angleški

sinopsis

Yayas/Elegantnije film o svetu SAPE (društvo ‘oblikovalcev okusa in elegantnih ljudi’). Njihovi privrženci, imenovani ‘Sapeurji’, prvotno iz Republike Kongo, so priljubljen pojav v centralni Afriki in Evropi. Čeprav so obleke in manire tisto, kar jih definira, je njihov glavni cilj potovanje v Pariz, glavno mesto mode. Ne glede na okoliščine in težave, s katerimi se morajo soočiti, bodo storili vse, da uresničijo te sanje. Šele po tej izkušnji se lahko vrnejo v Kongo, kjer bodo priznani kot pravi ‘Sapeurji’ in si prislužili naziv ‘Yaya’, veličasten ‘Sapeur’.

ozadje

‘Sapeurji’ pripadajo subkulturi, ki se dotika političnih in etničnih vprašanj v Kongu. To je kompleksen kulturni diskurz, ki se pogosto opisuje kot paradoks. Način za izpodbijanje revščine in brezposelnosti z uporabo sodobnih simbolov statusa, kot so drage obleke. Gre za pacifiško strategijo, ustvarjeno s strani Kongovcev, s katero se lahko pogajajo o konfliktih in etničnih delitvah, kjer so orožje njihova oblačila. To je prikaz moškosti in identitete hkrati. Dvoumno tekmovanje v iskanju moči, prepoznavnosti in legitimnosti v njihovi skupnosti. Film je poskus razlage tega simbolnega sveta in črpa navdih iz mojstrovine Jean Roucha Les Maitres Fous.

 

yayas - dirportret avtorice

Maria José je neodvisna filmska ustvarjalka iz Čila. Pred študijem vizualne antropologije na univerzi v Manchestru je delala kot raziskovalka in producentka na terenu za več dokumentarnih serij, ki so obravnavala vprašanja, kot so staranje in družbene spremembe v Čilu. Leta 2011 je osvojila štipendijo (Becas Chile scholarship) za izobraževanje.

Kot etnografinjo jo zanimajo teme, kakršne so performans, potrošništvo in politika reprezentacije v družbah v južni Ameriki in zahodni Afriki. The Yayas de L´Elegance / Yayas/Elegantni je njen prvi film v načrtovanem nizu serij o pojavu SAPE. Trenutno živi v Parizu, kjer dela s kongovsko skupnostjo in razvija nov dokumentarni projekt o socialnem hotelu v Parizu.

 

festivali, nagrade

prva nagrada – Student Competition Award, Russian Festival of Anthropological Film (RFAF) 2013, Ekaterinburg, Rusija; nominacija – One World Media Awards 2013, UK; Antropofest 2013, Praga; RAI (Royal Anthropological Institute) Film Festival 2013, Edinburgh; Arusha African Film Festival 2013, Tanzanija