Vrnitev / Revenir

država, letnica                                         
Avstralija, 2018

žanr
dokumentarni film

dolžina
85′

režija
David Fedele, Mamadou Bakayoko

jezik
francoski, angleški

podnapisi
slovenski

sinopsis
Film na drugačen način pripoveduje zgodbo o zahodnoafriških migrantih, ki jo po navadi doživljamo skozi oči tujih novinarjev. Kumut Imesh (Mamadou Bakayoko) je politični begunec iz Slonokoščene obale, ki živi v Franciji. Film spremlja njegovo vrnitev na afriško celino in ponovno potovanje po poti, po kateri je potoval, ko je moral zaradi državljanske vojne zbežati iz domovine. S tem ne pripoveduje zgolj svoje zgodbe, temveč zgodbo številnih ljudi, ki so bili prisiljeni tvegati vse in se podati na pot.

o avtorjih
David Fedele, rojen v Avstraliji leta 1977, je dobil več nagrad za dokumentarne filme. Zanimajo ga predvsem kulturna in humanitarna vprašanja in teme, povezane z družbeno pravičnostjo.
Leta 2014 je bil izbran za sodelovanje na Berlinale Talents; bil je tudi član žirije na festivalu Cinema Planeta International Environmental Film Festival 2014 v Cuernavaci (Mehika) in leta 2015 predsednik žirije na Sremskem filmskem festivalu (International Environmental Film Festival) v Srbiji.
Film Dežela vmes (2014) je dobil številne nagrade: za najboljši dolgometražni dokumentarni film na Mednarodnem filmskem festivalu FIFE v Parizu, na Human Rights Film Festival v Neaplju (za najboljši film), na Festivalu migrantskega filma (za najboljši film) in na Lampedusa Infestival (za najboljši film).

Kumut Imesh se je rodil na Slonokoščeni obali; leta 2004 je moral zaradi državljanske vojne pobegniti. Po dolgi poti preko afriške celine je prispel v Maroko, kjer je ostal sedem let. Leta 2014 je prispel v Evropo in dobil azil. Trenutno kot begunec živi v Franciji in dela kot webmaster. Je ustanovitelj in predsednik ACSORE (Actions of Solidarity for Refugees), francoskega združenja, ki si prizadeva za integracijo prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev. Vrnitev je njegov prvi film.

festivali in nagrade (izbor)
Festival Migant’scène, Rabat, Maroko, 2018
iREPRESENT, Mednarodni festival dokumentarnega filma, Lagos, Nigerija, 2018
Filmski festival Censurados, Lima, Peru, 2018
Mednarodni festival dokumentarnega filma Ethnocineca, 2018
Afriški festival Chiala, Chiala, Avstrija, 2018
Afriški filmski festival v Kölnu, Köln, Nemčija, 2018

filmografija (David Fedele)
Bikpela Bagarap / Big Damage (2011), E-Wasteland (2012), Dežela vmes (2014)