Vrnitev Agnieszke H. / Powrót Agnieszki H.

država, letnicavrnitev
Poljska, 2013

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
77′

režija
Krystyna Krauze, Jacek Petrycki

jezik
poljščina

podnapisi
angleški

sinopsis
Vrnitev Agnieszke H. je svetla in pogosto humorna zgodba o študentskih letih najbolj znane poljske režiserke Agnieszke Holland, ki je v letih od 1966 do 1971 obiskovala znamenito praško filmsko akademijo FAMU. To je bil čas političnih sprememb, ko so umetniki aktivno sodelovali na dogodkih praške pomladi kot tudi na študentskih protestih proti tako imenovani normalizaciji. Zaradi njenega delovanja je bila leta 1970 nekaj tednov v zaporu. V filmu obišče mesta iz svoje mladosti in se sreča z nekaterimi prijatelji. Na poti jo spremljata dva prijatelja s filmske akademije, snemalec Andrzej Koszyk in režiser dokumentarnih filmov Andrzej Zajączkowski. Na Češko se vrne zaradi snemanja serije Burning bush, ki govori o dogodkih, povezanih s samožrtvovanjem Jana Palacha.

portret avtorjev

krauzeKrystyna Krauze je končala študij režije dokumentarnih filmov na praški FAMU. Kot producentka televizijskih programov sodeluje s češko televizijo. Je avtorica filma Náš Vašek. O moci bezmocných (Naš Vašek – O moči nemočnih), katerega glavni lik je Vaclav Havel. Film osvetljuje odnos med poljsko in češkoslovaško opozicijo.

 

 

 

 

Jacek Petrycki je direktor fotografije ter producent igranih, dokumentarnih in televizijskih filmov. Rodil se je leta 1948 v Poznańu na Poljskem. Prejel je nagrado BAFTA za fotografijo v filmu The Betrayed ter mnoge druge mednarodne in poljske nagrade. Kot direktor fotografije je sodeloval pri nekaterih najbolj znanih dokumentarcih iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja: Življenjepis (Życiorys) in Bolnišnica (Szpital) Krzysztofa Kieślowskega, Kako živeti (Jak żyć) in Test mikrofona (Próba mikrofonu) Marcela Łozińskega ter drugih. Hkrati je sodeloval tudi pri t. i. filmih moralne tesnobe, denimo Mir (Spokój) in Amater (Amator) Krzysztofa Kieślowskega ter Podeželski igralci (Aktorzy prowincjonalni) in Osamljena ženska (Kobieta samotna) Agnieszke Holland.


festivali, nagrade
29. Varšavski filmski festival 2013, Varšava, Poljska; Mednarodni filmski festival Jihlava 2013, Jihlava, Češka.