Vipava

Gostovanje Festivala migrantskega filma v Vipavi

11. junija 2013, v sodelovanju s  Škofijsko gimnazijo Vipava

 

Dijaki od prvega do tretjega letnika Škofijske gimnazije Vipava si bodo ogledali štiri filme:

 

Ngutu // Španija, 2012 // 5`

Ngutu je ulični prodajalec časopisov, ki redkokdaj proda kakšen izvod. Užaljen začne opazovati mimoidoče, da bi napredoval v svojem poslu.

 

Rdeča volna // Kolumbija/ZDA/Gvatemala, 2012 // 12`

Leto po materini smrti je najstnica Estefani razpeta med babičinim pritiskom, naj se vrne k svojim koreninam, in lastno željo, da v New Yorku nadaljuje življenje, ki si ga je zanjo želela njena mati. Njena odločitev lahko razdvoji družino.

 

Druga mama // Romunija, 2011 // 11`

V Romuniji na tisoče otrok in najstnikov bojuje nenehno bitko za preživetje, saj so njihovi starši odšli v tujino v iskanju službe in denarja, s katerim bi lahko podpirali družino.

 

Pot v raj // Francija, 2011 // 42`

Leila je s svojima otrokoma Sarah in Bilalom zapustila domovino in se v upanju na boljše življenje preselila v Francijo. Kot nedokumentirana migrantka se po najboljših močeh trudi preživeti in v tajnosti vzgaja svoja otroka, hkrati pa išče svojega moža, ki kot begunec živi nekje v Angliji. Ko za njim končno najde sled in ima dovolj denarja, da bi se mu lahko pridružila, se zanka začne zategovati.

 

Po projekcijah bo sledil pogovor z udeleženci. Vrteli se bomo okrog vprašanj identitete, doma, vzrokov in posledic preseljevanja.

 

Vodja delavnice: Neja Šmid