Velika škoda / Bikpela Bagarap

država, letnicaVelika skoda
Avstralija, 2011

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
43′

režija
David Fedele

jezik
tok pisin, angleški

podnapisi
angleški

sinopsis
Velika škoda (Bikpela Bagarap) razkriva človeški obraz sečnje gozdov v Papui Novi Gvineji.
Zgodba pripoveduje o izkoriščanju in prelomljenih obljubah malezijskih podjetij in podkupljivih politikov, ki z ljudmi v njihovi lastni državi ravnajo kot z drugorazrednimi državljani.
Lastnike zemljišč z obljubami o »razvoju« – pitni vodi, zdravstvu in šolah – prisilijo k podpisu dokumentov, ki jih ljudje ne razumejo, nato pa te osnovne storitve le redko tudi zagotovijo. Prav nasprotno, opustošijo tradicionalna lovišča, onesnažijo vodotoke in nepopravljivo uničijo njihov način življenja.

E- Wasteland - Directorportret avtorja
David Fedele je večkrat nagrajeni ustvarjalec dokumentarnih filmov iz Avstralije. V svet ustvarjanja dokumentarnih filmov je vstopil iz ljubezni do potovanj in do raziskovanja različnih kultur. Dodobra je prepotoval Avstralazijo, Evropo, Bližnji Vzhod, Južno Ameriko in Afriko. Večinoma dela brez pomočnikov, svoje projekte pa tudi sam producira in financira. Zanimajo ga predvsem vprašanja socialne pravičnosti ter kulturna in humanitarna problematika. Njegovi filmi obravnavajo tako raznolike teme, kot so migracije podsaharskih Afričanov v Maroku, elektronski odpadki v Gani in nezakonita sečnja v Papui Novi Gvineji. Predvajali so jih po televiziji in na mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu. Prejeli so tudi številne nagrade. Filmografija: The Land Between (Dežela vmes) (2014), E-Wasteland (E-smetišče) (2012), Bikpela Bagarap (Big Damage) (2011), Png Style (2010), Reflections (2010), Caterina (2010), Reflections On A Genocide (2011), West Papuan Refugees (2011), Second Chance (2010).
www.david-fedele.com

nagrade in festivali (izbor)
nagrada za najboljšega novinca – Wild Talk Africa filmski festival 2013, Južna Afrika; finalist za najboljši kratki dokumentarni film – SIMA 2013, ZDA; nagrada za najboljši film po izboru gledalcev – Kuala Lumpur Eco filmski festival 2012, Malezija; posebna omemba – The Village Doc Film Festival 2012, Italija; Festival migrantskega filma 2014, Slovenija; Al Jazeera mednarodni festival dokumentarnega filma 2013, Katar.