Valérie Osouf

Valérie Osouf je francoska ustvarjalka dokumentarnih filmov. Po končanem študiju zgodovine se je preselila v Dakar, kjer je magistrirala iz novinarstva z nalogo o distribuciji afriških filmov v Zahodni Afriki. Hkrati je delala kot radijska napovedovalka in poročevalka, kot zunanja sodelavka pa je pripravljala prispevke tudi za francoske medije. Režirala je kratki dokumentarni film o gluhih, ki so se naučili govoriti, nato pa še enega (16 mm) s Senegalci, ki so jih zaradi spremenjene zakonodaje o priseljevanju izgnali iz Francije. Odtlej se posveča preučevanju postkolonialne identitete. Po vrnitvi v Pariz se je udeležila enoletnega tečaja pisanja scenarijev na filmski akademiji Femis.

V sodelovanju z Gaëlle Le Roy je nato režirala televizijski dokumentarec Cameroun: autopsie d’une indépendance. Film je prejel nagrado občinstva na mednarodnem festivalu zgodovinskega filma v Pessacu in sprožil nacionalno razpravo v Kamerunu. Zatem se je lotila scenarija za svoj prvi celovečerni igrani film Marie et Djibril (intimno dramo o rasizmu) ter za televizijo razvijala zgodovinski dokumentarni projekt o nemirih v Brixtonu leta 1981. Hkrati je posnela kratki film o nasprotju med kolektivno zgodovino in osebnim spominom, ki nosi naslov Tout fin de vie. Nacionalna identiteta je njen prvi celovečerni dokumentarec.

Valérie Osouf bo gostja na okrogli mizi Migracije v luči identitete in državljanstva, ki bo potekala v četrtek, 20. junija 2013 (svetovni dan beguncev), v Mestnem muzeju Ljubljana po projekciji filma Nacionalna identiteta (L’Identité Nationale).