VAKHA IN MAGOMED / VAKHA I MAGOMED

država, letnica
Vakha i Magomed.M.Prus2

Poljska, 2010

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

12′

režija

Marta Prus

jezik

čečenski

podnapisi

angleški

sinopsis

Vakha vsak trenutek dneva posveti skrbi za malega Magomeda. Čečenska begunca, ki sta našla zatočišče v Varšavi, imata ljubeč odnos – ta se odraža v vsakem gibu in vsakem pogledu, ki si ga izmenjata. Slutimo lahko, da imata tragično preteklost, vendar pa se film osredotoča le na sedanjost; sedanjost, ki je sestavljena iz miru, malih vsakodnevnih stalnic in ljubezni med očetom in sinom.

 

Vakha i m - dirportret avtorice

Marta Prus je rojena 1987 v Varšavi. Med letoma 2006 in 2009 je študirala umetnostno zgodovino na Univerzi v Varšavi in diplomirala iz ustvarjanja dokumentarcev na Magistrski šoli Andrzeja Wajde. Leta 2009 je začela študirati filmsko režijo na državni filmski šoli v Lodžu, kjer trenutno opravlja zadnji letnik magistrskega študija. Njen prvi dokumentarec Vakha i Magomed (Vakha in Magomed) je prejel šest nagrad, naslednji film Eighteenth Birthday pa že štiri nagrade. Trenutno režira televizijski dokumentarec Teen‘s Mom. Letos je prejela nagrado madžarskega ministrstva za kulturo za izjemne dosežke na področju umetniškega ustvarjanja.Filmografija:Brunon’s New World (2009), Vakha i Magomed (Vakha in Mogomed) (2010), Words that you know (2010), Eighteenth birthday (2012), And nothing around (2012).

 

 

festivali, nagrade (izbor)

nagrada za najboljši kratki dokumentarecThurrock International Film Festival 2012; nagrada za najboljši kratki dokumentarec – West Virginia Mountaineer Film Festival 2012; nagrada Roger Closset – FIDEC Festival International des ecoles de cinema 2011, Belgija; nagrada za najboljši kratki dokumentarec – 52 Festival dei Popoli, International Documentary Film Festival, Firence; nagrada za najboljši katki dokumentarec – The Koszalin Debut Film Festival 2010; IDFA, 24 International Documentary Film Festival, Amsterdam; 54th International Leipzig Festival For Documentary And Animated Film