Ujetnika zakona / Trapped by Law

država, letnicarsz_trapped_by_law
Kosovo / Nemčija, 2015

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
92′

režija
Sami Mustafa

jezik
angleški, romski, nemški

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis
Odisejada, zgodba o ločitvi družine in odraščanju dveh bratov, je bila posneta v petih letih po podpisu zakona med Kosovom in Nemčijo ter drugimi državami EU o »prisilni reintegraciji«. Kefaet in Selami sta mlada brata in raperja, ki sta odraščala v hip hop kulturi v Essnu, Nemčiji. Kefaet, poročen in z dvema otrokoma, je bil rojen na Kosovu in je pri štirih letih prispel s starši v Nemčijo. Selami se je rodil v Essnu in še nikoli ni obiskal Kosova. Marca 2010 ju med burno nočjo deportirajo na Kosovo, državo, ki jima je popolnoma neznana. Ločena od družine in prijateljev se trudita biti kos situaciji in narediti vse, kar je v njuni moči, da bi se vrnila v Nemčijo, a jima pot do uspeha onemogočata administracija in azilna zakonodaja.

reziserportret avtorja
Sami Mustafa je večkrat nagrajeni neodvisni režiser dokumentarnih filmov, producent in scenarist. Je ustanovitelj produkcijske hiše Romawood, umetniški vodja festivala Rolling Film in član International Romani Film Comission v Berlinu (Mednarodni odbor za romske filme), ki spodbuja in pomaga pri razvoju romske filmske produkcije. V nekaj več kot desetih letih je produciral, režiral in napisal več kot petdeset kratkih dokumentarcev, igrano dokumentarnih filmov in dva celovečerna filma. Leta 2007 je ustanovil produkcijsko hišo Romawood, ki se posveča romski problematiki in skupnosti. Mustafi je kot romskemu režiserju uspelo vpeljati naravno upodobitev romske skupnosti v filmsko produkcijo in jo tako približati ostalim romskim skupnostim po Evropi, saj se vsa njegova dela s stališča družbe in politike intenzivno ukvarjajo tako s Kosovom kot tudi z ostalimi evropskimi državami, povezanimi z romsko problematiko. Zaradi obiskovanja in gostovanja na različnih filmskih festivalih se je odločil, da se posebej osredotoči na upodobitev Romov v filmski produkciji in tako je leta 2009 organiziral prvi bienale festivala Rolling Film na Kosovu, na katerem so bili predstavljeni filmi romskih režiserjev ter z romsko tematiko. Mustava je svetoval in sodeloval pri filmih s poudarkom na romski problematiki na različnih evropskih filmskih festivalih, kot so festival Cottbus, Douarnenez, Cineromani in festival Motovun.
Filmografija: To become Slovenian: Sejdo (Postati Slovenec: Sejdo, 2011), Sar Thuvf/Like smoke (Kot dim, 2010), Never Back Home (Nikoli nazaj domov, 2010).

festivali, nagrade
nominacija za najboljši vzhodnoevropski film na mednarodnem filmskem festivalu v Jihlavi na Češkem; nominacija za nagrado mladih talentov na festivalu Kassel Dokfest v Nemčiji