Tihi kaos / The Silent Chaos

država, letnicachild soldier_the silent chaos
Italija/Demokratična republika Kongo, 2013

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
45′

režija
Antonio Spanò

jezik
kinande, svahili, znakovni jezik, francoščina

podnapisi
angleški

sinopsis
Severni Kivu, Demokratična Republika Kongo. Po koncu dolgoletne krvave državljanske vojne je družba Konga izgubila svojo identiteto. Družbo združujejo le stara vraževerja in vera v magijo.
Te sile pod vodstvom Mai-Mai upornikov vodijo obrambo teritorija,  vendar tiste, ki so drugačni, smatrajo kot grožnjo, tako kot na primer gluhe v Butembu. To je zgodba tistih, ki nimajo glasu in upanja, vendar se še vedno borijo za svoje dostojanstvo in se ne vdajo žalosti.

Spanoportret avtorja
Antonio Spanò, rojen leta 1985 v Milanu, je poklicno pot začel s snemanjem kratkih filmov. Leta 2010 je skupaj s še tremi sodelavci režiral dokumentarec Our Sky, Our Land, ki je v Italiji prejel Unicefovo nagrado za mir. Tihi kaos iz leta 2013 je njegov drugi dokumentarec. Spanò živi in dela v Italiji.

nagrade, festival (izbor)
nagrada za najboljši film – Picture this…film festival 2015, Calgary; nagrada za najboljši film – Babel filmski festival 2013, Italija; nagrada za najboljši film – Festival International Signes de Nuit (FISDN) 2013, Francija; nagrada za najboljši film – Terra di Tutti Film Festival (TTFF) 2013, Italija; nagrada za najboljši film – Mednarodni filmski festival ARES 2013, Sirakuze.