Svetovna kuhinja po slovensko – Skuhna / World Cuisine Slovenian Style − Skuhna

država, letnica  
Slovenija, 2015

žanr
kratki dokumentarni film

trajanje filma
12′

režija
Lana Zdravković, Nenad Jelesijević

jezik
slovenski, angleški

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis

Film predstavlja Skuhno – Svetovno kuhinjo po slovensko (www.skuhna.si), družbeni in solidarnostni podjetniški projekt Zavoda Global. Projekt je posvečen promociji bogastva kulinaričnih znanj migrantov iz Afrike, Azije in Južne Amerike ter potešitvi želje velike večine slovenskega prebivalstva po spoznavanju oddaljenih kotičkov sveta. Zamisel o projektu je izšla iz prepričanja, da raznolikost bogati ter navdihuje vzajemno sodelovanje. Korak za korakom se je projekt razvil v socialno podjetje, ki se ponaša s profesionalnimi kulinaričnimi storitvami ter zastopanjem vrednot, kot so spoštljivost, strpnost, deljena in družbena odgovornost, ozaveščenost ter kolektivno delo. Njihovo poslanstvo je večstransko: kar največjemu možnemu številu migrantov iz Globalnega Juga želijo ob vstopu na trg dela omogočiti dostojno in častno delo, pri katerem bi lahko s pridom uporabili svoja znanja, spretnosti, ideje in kulturno dediščino. Hkrati želijo domačemu prebivalstvu in pripadnikom manjšinskih skupnosti omogočiti priložnost za oblikovanje pozitivne interakcije, ki bi pripomogla k razvijanju strpne, razgledane, dobro informirane ter trajnostne družbe.


portret avtorjev

Lana Zdravković je raziskovalka, publicistka, politična aktivistka in performerka. V svojem delovanju neguje sinergije med teoretičnim, aktivističnim in umetniškim pristopom pri raziskovanju na področjih: politika emancipacije, misel − praksa militantnega subjekta, radikalna enakost, politična/angažirana/kritična umetnost.

Nenad Jelesijević je teoretik, kritik in raziskovalec, predvsem fenomena kritičnosti v performansu in sodobnih scenskih praksah, estetizacije upora in potencialov dezidentifikacije. Skupaj delujeta kot tandem Kitch na področju sodobnih scenskih umetnosti, multimedije in videa.