SUPERŽENSKE / СУПЕР ЖЕНЩИНЫ (SUPER ZHENSHCHINY)

država, letnica! Super Women_four

Izrael, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

80′

režija

Yael Kipper in Ronen Zaretzky

jezik

ruski, hebrejski

podnapisi

angleški

sinopsis

Premalo plačane, preobremenjene, in za povrh vsega še oropane dostojanstva: to so blagajničarke, večinoma ruske priseljenke, v supermarketu v Tel Avivu. Skupaj se prebijajo skozi rutino vsakdana v sterilnem okolju, ki jim ne nudi drugega kot izkoriščanje s strani vodstva v zameno za mizerno plačo. V filmu spremljamo njihove medsebojne odnose, podporo in solidarnost, soočanje z vodstvom in strankami, spremljamo njihove težave pri soočanju z delovnimi pogoji in s tem, kako preživeti, hkrati pa ves čas poskušati spreminjati svojo usodo.

Film Superženske je odličen primer neposredne kinematografije (cinéma verité) in nudi poseben vpogled v svet, ki je skrit očem.

 o filmu
»Z natančnim opazovanjem in strukturiranjem sta Yael Kipper in Ronen Zaretzky uspela doseči socialno študijo jasnosti in čustev. Trenutkov intimnosti in bližine … Odlična kinematografija …« Grit Lemke / Dok Leipzig

»Lepo prikazan portret; priča smo osebnemu vpogledu od blizu na skupino žensk, večinoma ruskih priseljenk, predstavnic družbenega razreda, ki je premalo plačan, preobremenjen in komajda cenjen.« Amy Kronish / IsraelFilm.blogspot

! Super Women_Yael Kipper! Super Women_Ronen Zaretzkyportret avtorjev

Yael Kipper (1969, Izrael) je režiserka in producentka. V zadnjih petnajstih letih je režirala in producirala številne dokumentarne filme, z njimi sodelovala na filmskih festivalih po svetu in osvojila več mednarodnih nagrad. Filmografija – dokumentarni filmi (delni seznam): Displaced (2008); Shining stars (2008); If a man could fly (2007); The Last Fighters (2006); Permission to remember (2003); Swawin (2001).

Ronen Zaretzky je režiser, producent in glavni urednik dokumentarne oddaje UVDA (v hebrejščini pomeni dejstvo), ki je eden vodilnih preiskovalnih programov v Izraelu (TV Keshet 2). Je nekdanji vodja uredništva dnevnega časopisa »Haaretz«. Leta 1994 je diplomiral na Umetniški šoli Camera Obscura, na oddelku za film in televizijo v Tel Avivu. Filmografija (dokumentarni filmi – delni seznam): A Talent for The Land (2014, režiser in producent), Super Women / Superženske (2013, režiser in producent); Displaced (2008, režiser in producent); The Last Fighters (2006, režiser); The Gang that Never Was (1999, režiser).

festivali in nagrade

Nagrada za najboljšo kinematografijo in posebna omemba žirije – Doc Aviv mednarodni festival dokumentarnega filma, Izrael 2013; nagrada za najboljši dokumentarec (s strani žirije) – Mednarodni ženski filmski festival Rehovot, Izrael 2013; častna omemba – Dok Leipzig mednarodni filmski festival, Nemčija 2013; zaključni film – Festival dokumentarnega filma človekovih pravic »Ad Hoc: Inconvenient films«, Vilna, Litva 2013; Art Doc Fest mednarodni festival dokumentarnega filma, Moskva, Rusija 2013; DIFF Delhi mednarodni filmski festival, Indija 2013.