Spremljevalni program 2021

Filmsko-kritiška delavnica: Izziv solidarnosti  in Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

V času festivala, med 14. in 17. junijem 2021 v popoldansko-večernih urah

Po dveh večernih filmih na festivalu bomo z udeleženkami in udeleženci delavnice pretresali ravnokar videno – na pogovorih bomo na primerih videnega načeli specifike dokumentarnih filmov, ki se tičejo migrantske problematike in razglabljali o različnih avtorskih pristopih. Pogovore bo kot mentorica usmerjala filmska kritičarka Petra Meterc, ki bo udeleženkam in udeležencem pomagala tudi pri urejanju krajših pisnih izdelkov. Pomenkovanja bodo nudila refleksijo tistim, ki bi se želeli v filme poglobiti s pisanjem krajših kritik, ki bodo nastale kot končni izdelek delavnic. Prispevke bomo kasneje združili v skupno refleksijo, ki bo objavljena na festivalski spletni strani.

Za letošnjo delavnico smo si izbrali francoski film Izziv solidarnosti  (Anne Richard, Caroline Darroquy, 2019) in film slovenske avtorice Nike Autor z naslovom Filmski obzornik 80 – Metka, Meki (2021), na primeru katerih bomo razmišljali o razlikah v prikazih migrantskih izkušenj in solidarnostnih praks, ki jih spremljajo.

Udeležba je brezplačna, prijave sprejemamo do 10. junija na filmskedelavnice.FMF@gmail.com.

 

Pogovor Človeški obrazi podnebnih sprememb: Vplivi podnebnih sprememb na migracije, pri katerem bodo sodelovali Živa Kavka Gobbo (okoljska organizacija Focus), Aljoša Petek (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij), Eyachew Tefera (Inštitut za afriške študije), Samar Zughool (Zavod Povod). Pogovor bo vodila Kristina Božič.

Četrtek, 10. junija ob 17.00 v Mestnem muzeju Ljubljana (po projekciji filma Revolucija 25%).

V sodelovanju s Platformo SLOGA (projekt Climate of Change) in okoljsko organizacijo Focus (projekt Our Food. Our Future – Lačni pravičnosti). Projekta sofinancira Evropska komisija. Za vsebine v okviru dogodka so odgovorni izključno organizatorji. Dogodek ne odraža nujno stališč Evropske komisije.

 

Pogovor Zloraba naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcev, pri katerem bodo sodelovali Emilia Pluskota, producentka filma Ukradene ribe, Goran Lukić iz Delavske svetovalnice in Živa Lopatič iz Pravične trgovine v Sloveniji.

Pogovor bo vodila Petra Meterc. Producentka filma Ukradene ribe, Emilia Pluskota, se bo pogovoru pridružila v živo preko Zooma.

V torek, 15. junija 2021 ob 18.00 v Slovenski kinoteki po projekciji filmov Ukradene ribe in Naš teritorij.

V sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus. Dogodek je del projekta Our food. Our future, ki ga sofinancira Evropska komisija. Za vsebine v okviru dogodka so odgovorni izključno organizatorji. Dogodek ne odraža nujno stališč Evropske komisije.

 

Pogovor z avtorico Niko Autor in Metko Autor

V torek, 15. junija 2021 ob 21.30 v Kinodvoru (Kinodvorišče, letni kino) po projekciji filma Filmski obzornik 80 – Metka, Meki.

Pogovor bo vodila Varja Močnik.

V sodelovanju z Mestom žensk in Kinodvorom. Dogodek je del projekta Women in Women, ki ga podpira program EU Ustvarjalna Evropa.

 

Pogovor z Guillermom Rocamora, avtorjem filma Svoboda, to je velika beseda

V sredo, 16. junija 2021 ob 18.00 v Slovenski kinoteki (po projekciji filma)

Pogovor bo vodila Petra Meterc, potekal bo v živo preko Zooma.

 

Pogovor z ustvarjalkami videa Katastrofični blues I

V sredo, 16. junija 2021 ob 21.30 na Slovenski filantropiji – kino na prostem (po projekciji videa)

V sodelovanju z Mestom žensk. Dogodek je del projekta Women in Women, ki ga podpira program EU Ustvarjalna Evropa.

 

Pogovor z Majo Malus Azhdari, avtorico filma Nadia v iranski šoli

V sredo, 16. junija 2021 ob 20.00 v GT22 v Mariboru (po projekciji filmov)

Pogovor bo vodila Tjaša Arko.

 

Pogovor Nasilne meje, pri katerem bodo sodelovali Nadina Maličbegović, avtorica filma Go game, Zoran Kosanović, avtor filma Reka duhov in fotograf Jošt Franko.

V četrtek, 17. junija 2021 ob 17.30 v Slovenski kinoteki (po projekciji filmov)

Pogovor bo vodila Petra Meterc.

 

Pogovor z Niko Autor, avtorico filma Filmski obzornik 80 – Metka, Meki.

V petek, 25. junija 2021 ob 21.30 na Dvorišču Muzeja narodne osvoboditve Maribor (po projekciji filma)

V sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture, GT22, Društvom Hiša! za ljudi in prostore in Festivalom Lent.

 

Pofestivalski dogodek

Pogovor z Zuhoor Alqaisi, ki je kot novinarka in raziskovalka na terenu sodelovala pri nastanku filma Igra senc. Pogovor bo vodila Petra Meterc.

29. septembra 2021 v Slovenski kinoteki.

V sodelovanju z ZRC SAZU.