Slika, ki je ni / L’image manquante

država, letnicaThe missing picture
Kambodža/Francija, 2013

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
96′

režija
Rithy Panh

jezik
francoščina

podnapisi
slovenski

o filmu
Režiser se s pomočjo miniaturnih glinenih figuric in drobcev arhivskih posnetkov vrača v čas svojega otroštva ter nam pričara nepozabno podobo nepredstavljivega: življenja in smrti v času Pol Potovega režima Rdečih Kmerov. “Že več let iščem sliko, ki manjka. Fotografijo, ki so jo med letoma 1975 in 1979, v času svojega vladanja Kambodži, posneli Rdeči Kmeri. Slika sama seveda še ne dokazuje množičnega pokola, pripravi pa nas k razmišljanju. K ustvarjanju zgodovine. Zaman sem jo iskal po arhivih, v dokumentih, na kamboškem podeželju. Zdaj vem: ta slika mora manjkati … pravzaprav je sploh nisem iskal. Mar ne bi bila obscena in brez pomena? Zato sem jo ustvaril sam.” Rithy Panh

Slika, ki je ni je bila premierno prikazana na festivalu v Cannesu, kjer je prejela glavno nagrado v sklopu Posebni pogled, nominirana pa je bila tudi za oskarja za najboljši tujejezični film.


Panhportret avtorja
Rithy Panh se je rodil v Phnom Penhu leta 1964. Ko je bil star enajst let, so Rdeči Kmeri njegovo družino poslali v delovno taborišče, kjer so zaradi izčrpanosti ali podhranjenosti vsi njegovi bližnji izgubili življenje. Leta 1979 je petnajstleten zbežal na Tajsko in se še istega leta znašel v Parizu. Tam se je začel zanimati za film in kasneje diplomiral na filmski šoli IDHEC (Institut des Hautes Etudes Cinématographiques, danes Fémis). Življenje pod Rdečimi Kmeri in zapuščina njihovega režima sta postali glavni temi njegovih del. Leta 1989 je debitiral s filmom Site 2, ki mu je sledil niz dokumentarcev o življenju v Kambodži. Po vrnitvi v domovino je postal vodilna osebnost tamkajšnje industrije dokumentarnega filma. Je tudi ustanovitelj in direktor kamboške organizacije Bophana: Audiovisual Resource Center, katere cilj je ohranjati zgodovino kamboškega filma in fotografije. Med njegove mednarodno priznane filme sodita zlasti S-21, la machine de mort Khmère rouge (2003) in Duch, le maître des forges de l’enfer (2011).

 

nagrade, festivali
Nagrada posebni pogled – Cannes 2013; Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film 2014; Velika nagrada žirije – Cinemanila 2013; Posebna omemba – Gent 2013; Nominacija za Evropsko filmsko nagrado 2013 za najboljši dokumentarec;  Karlovi Vari 2013; Toronto 2013; San Sebastián 2013; Reykjavík 2013; New York 2013; London 2013; Chicago 2013; AFI Fest 2013.