Sergej Kreso

Sergej Kreso (Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 1963) je diplomiral na Fakulteti za politične študije v Sarajevu, smer novinarstvo. Kot novinar je bil zaposlen na RTV Sarajevo in Radiu Doboj. Leta 1993, med vojno v Bosni, je odšel na Nizozemsko, kjer je nadaljeval novinarsko pot na radiu in televiziji. Poleg svojega filmskega dela piše tudi članke in eseje. Njegove glavne teme so migracije, človekove pravice in begunstvo. Njegov dosedanji filmski opus zajema: Simfonie voor een Straatmuzikant (2004), Ulica grafita (2007), Jack, the Balkans & I (2008), Kaffeefarht ins Krematorium (2011), Vraem Luuj (2012).

V okviru letošnjega FMF bo potekala mini retrospektiva Sergejevih filmov in sicer bomo prikazali filme Čudni ljudje (Vraem Luuj), Simfonija za uličnega  glasbenika (Simfonie voor een Straatmuzikant) in Ulica grafitov  (Ulica grafita).

Sergej Kreso bo gost na okrogli mizi Migrantske skupnosti, ki bo potekala v sredo, 12. junija 2013, v Atriju ZRC po projekciji filma Čudni ljudje (Vraem Luuj).