Sadovi jeze / The Grapes of Wrath

država, letnicathe grapes of
ZDA, 1940

žanr
igrani film

trajanje filma
129′

režija
John Ford

jezik
angleščina

podnapisi
slovenski

sinopsis
Združene države Amerike, obdobje gospodarske krize. Srboriti Tom Joad (Henry Fonda) se vrne iz zapora in najde kmetijo svojih staršev zapuščeno. Klateški duhovnik mu pojasni, da so velike korporacije zaplenile premoženje vseh drobnih posestnikov in jih pognale na cesto. Tom najde svojce in obubožana družina se odpravi na dolgo romanje proti Kaliforniji, v medlem upanju na boljšo prihodnost in službe. Zgodnja, ob nastanku hudo kontroverzna in dandanes nič manj aktualna mojstrovina Johna Forda, posneta po istoimenskem romanu Johna Steinbecka.
Film je osvojil Oskarja za najboljšega režiserja in najboljšo igralko (Jane Darwell kot Ma Joad) in je bil nominiran za 5 oskarjev, vključno za najboljšega igralca (Henry Fonda) in najboljšo fotografijo.

 

john fordportret avtorja
John Ford (1894 – 1973), ameriški filmski režiser, ki je slovel po svojih westernih kot so na primer Stagecoach, The Searchers, in The Man Who Shot Liberty Valance, ter po adaptacijah klasičnih ameriških romanov 20. stoletja, kot so Sadovi jeze.
V svoji več kot 50-letni karieri je Ford režiral več kot 140 filmov in na splošno velja za enega od najpomembnejših in najvplivnejših filmskih producentov svoje generacije.