Prvi sin mrtev, drugemu grozijo tolpe / Un hijo muerto, otro amenazado por las maras: el drama de un padre de familia huyendo de la violencia

država, letnica                       
Mehika, 2017

žanr
kratki animirani
dokumentarni film

dolžina
5′

režija
Ricardo Weibezahn,
Mauricio Rodríguez Pons

jezik
španski

podnapisi
slovenski

sinopsis
Film pripoveduje resnično zgodbo, animirano zaradi zaščite vpletenih. Je pripoved očeta, le enega izmed 160.000 ljudi, ki so bili leta 2016 zaradi nasilja tolp v Srednji Ameriki prisiljeni zapustiti domove. Starejšega sina mu umorijo tolpe, nato se lotijo še mlajšega, še ne trinajstletnega sina. Po grožnjah s smrtjo družina pobegne.

o avtorjih
Ricardo Weibezahn je 17 let živel v Venezueli, potem pa se je preselil v ZDA. V Miamiju je študiral grafično oblikovanje, ukvarjal pa se je tudi z animacijami. Po diplomi je sodeloval z različnimi marketinškimi agencijami in televizijo. Leta 2013 je začel delati za Univision, kjer je dobil priložnost, da odkriva zgodbe resničnih ljudi. Za animacije je dobil več nagrad: Society of News and Design, Ortega y Gassett, New York Photo District News Award.
Mauricio Rodríguez Pons ima več kakor 15 let izkušenj v avdiovizualnem svetu. Je strasten pripovedovalec zgodb in nenehno odkriva nove možnosti, ki jih ponuja vizualna govorica. Rodil se je v Venezueli, trenutno pa živi na jugu Floride, kjer preko Univision News pripoveduje zgodbe. V prostem času igra nogomet in poskuša razumeti svet financ.