Zaprto morje / Mare Chiuso

država, letnica

Italija, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

62′

režija

Stefano Liberti & Andrea Segre

jezik

amharski, tigrinski, somalski

podnapisi

angleški

sinopsis

Dokumentarec skuša predstaviti neznano plat zgodbe o ljudeh, ki so zapustili Libijo med vojno leta 2011. Zaradi sporazuma, ki sta ga podpisala Berlusconi in Gadafi, je Italija mnoge med njimi zavrnila že leta 2009. Ustvarjalci filma so se s prebežniki srečali v begunskem taborišču Shousha na meji med Libijo in Tunizijo ter v dveh sprejemnih taboriščih za prosilce za azil (C.A.R.A.) v južni Italiji. Opisali so, kaj se je v resnici zgodilo na čolnih in kaj so doživeli po deportaciji v Libijo. Pogovori s prebežniki  in obravnava na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer je eden od pričevalcev iz filma vložil tožbo proti Italiji, tvorijo glavni del dokumentarca.

portret avtorjev

Stefano Liberti (Rim, 1974) je zaposlen kot novinar pri dnevniku Il Manifesto, sodeluje pa tudi z drugimi italijanskimi časniki. Izdal je knjigi A Sud di Lampedusa, ki govori o migracijskih poteh iz centralne Afrike v države Sredozemlja, in Land grabbing. Kot novinar je prejel številne nagrade. Na RAI 3 je režiral oddajo C’eraunavolta in posnel dokumentarca Human Guinea Pigs (2008) in Give us this Day our Bread (2009). Režiral je tudi dokumentarec L’inferno dei bambini stregoni in je soavtor dokumentarcev A Sud di Lampedusa in Come un uomo sulla terra režiserja Andree Segrea.

Andrea Segre (Dolo v provinci Venezia, 1976) je režiser igranih in dokumentarnih filmov za kino in televizijo ter raziskovalec na področju sociologije komuniciranja. Že več kot deset let se posveča predvsem tematiki migracij in je ustanovitelj združenja ZaLab, v okviru katerega razvija tako produkcijske projekte kot delavnice participatornega videa.

Režiral je številne dokumentarce: Marghera Canale Nord (2003), Dio era un musicista (2004), PIP49 (2006), A Sud di Lampedusa (2006), La mal’ombra (2007, v sodelovanju s produkcijsko hišo Jolefilm), Come un uomo sulla terra (2008), Magari le cose cambiano (2009), Il sangue verde (2010), ki so bili uvrščeni v program mnogih festivalov in prejeli številne nagrade. Leta 2011 je predstavil svoj prvi celovečerni film Ime mi je Li (Io sono Li).