V iskanju zavetišča – Preživeti v senci svojega alter ega / Seeking Haven – Surviving in the Shadow of your Alter-ego

Južna Koreja/Francija, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

52′

režija

Harkjoon Lee & Dongkyun Ko & Hein S. Seok

jezik

korejski, japonski, angleški

podnapisi

angleški

sinopsis

Triindvajsetletna Youngsoon je severnokorejsko dekle, ki sedaj živi na jugu. Leto 2007 je s svojo sestro Mihee preživela med skivanjem na Kitajskem in medtem ko je Youngsoon uspelo prebežati v Južno Korejo, so njeno sestro aretirale kitajske oblasti ter jo deportirale nazaj v Severno Korejo. Vse od takrat je Youngsoon odločena, da bo tudi svoji sestri omogočila pobeg. Najame moža, ki odide v Severno Korejo, a njegove novice so vse prej kot vzpodbudne. Mihee je pridržana v strogo varovanem političnem zaporu, saj je obtožena izdaje. Youngsoon organizira pobeg njunega očeta, a se tudi ta izjalovi. Njeno upanje se izgublja v morju negotovosti. Mogoče pa lahko najde rešitev na oddaljeni Novi Zelandiji …?

portret avtorjev

Harkjoon Lee živi v edini državi na svetu, ki je še vedno razdeljena na dva dela. Zapletena zgodovina Koreje je spodbudila njegovo zanimanje za vprašanja, povezana z vojno, begunci in človekovimi pravicami. Od leta 1999 dela kot časopisni poročevalec in producent dokumentarnih filmov. Leta 2007 je produciral in režiral dokumentarno serijo Our Asia, katere osrednja tema je bila revščina v Aziji. Produciral in režiral je tudi dokumentarec o severnokorejskih prebežnikih z naslovom On the Border. Različica tega filma za ameriško televizijsko mrežo PBS je bila nominirana za nagrado emmy. Delal je kot vojni dopisnik iz Afganistana (2001) in poročal o pobojih civilistov, ki so se zgodili v času korejske vojne (2002). Prejel je številne prestižne nagrade, med drugim nagrado za korejskega poročevalca leta, glavno nagrado na poljskem festivalu Camera Obscura leta 2008, posebno omembo Mednarodne koalicije parlamentarcev za človekove pravice severnokorejskih beguncev (IPCNKR) in korejsko novinarsko nagrado za leto 2008.

Hein S. Seok se je rodila v ameriški zvezni državi Filadelfija, polovico otroštva pa je preživela v Južni Koreji. Po vrnitvi v Združene države je doštudirala zgodovino umetnosti ter film in televizijo na Tisch School of the Arts newyorške univerze. Magistrirala je na California Institute of the Arts. Leta 2006 je dobila Fulbrightovo štipendijo za Korejo. Za diplomsko delo je posnela dolgometražni film The House of Sharing, ki je bil predvajan v koncertni dvorani Walta Disneyja (gledališče RedCat) v Los Angelesu, na Ameriškem azijsko-pacifiškem filmskem festivalu v Washingtonu, Azijsko-ameriškem filmskem festivalu v San Diegu, na havajskem festivalu GiRL FeST in na britanskem filmskem festivalu We the Peoples. The House of Sharing je prvi film produkcijske družbe Two Fish Pictures, ki ima sedež v New Jerseyju. Hein S. Seok je nedavno posnela tri dokumentarce o severnokorejskih prebežnikih pod skupnim naslovom Crossing the Line.

Dongkyun Ko je študiral korejsko književnost na univerzi Konkuk. Vedno je kazal nenavadno veliko zanimanja za politiko. Leta 2003 je služboval kot glavni urednik prvega korejskega spletnega časopisa Ddanzi Ilbo. Bil je tudi soustanovitelj prvega korejskega satiričnega medija, nastalega leta 2004, in za svoje delo prejel nagrado za najboljšega spletnega poročevalca. Leta 2008 je delal kot pisec za film On the Border. Še vedno ga zelo zanima politika in si želi mirne združitve obeh Korej.