Ulica grafitov / Ulica grafita

država, letnica

Nizozemska, 2007

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

56′

režija

Sergej Kreso

jezik

bosanski

podnapisi

angleški

sinopsis

LaBanda je bila ena najpomembnejših skupin sarajevske alternativne rock scene. V poznih osemdesetih je snemala svoj prvi album. Posnetih je bilo enajst pesmi, vendar pa je album ostal nedokončan, ker je v Bosni izbruhnila vojna. Petnajst let pozneje so člani LaBande, ki živijo v petih različnih državah, med seboj spet navezali stik in se odločili dokončati delo, ki so ga začeli dolgo nazaj – posneti zadnji dve pesmi. Po petnajstih letih so se spet srečali v Sarajevu, ki so ga bili pred mnogimi leti prisiljeni zapustiti.

portret avtorja

Sergej Kreso (Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 1963) je diplomiral na Fakulteti za politične študije v Sarajevu, smer novinarstvo. Kot novinar je bil zaposlen na RTV Sarajevo in Radiu Doboj. Leta 1993, med vojno v Bosni, je odšel na Nizozemsko, kjer je nadaljeval novinarsko pot na radiu in televiziji. Poleg svojega filmskega dela piše tudi članke in eseje. Njegove glavne teme so migracije, človekove pravice in begunstvo. Njegov dosedanji filmski opus zajema: Simfonie voor een Straatmuzikant (2004), Ulica grafita (2007), Jack, the Balkans & I (2008), Kaffeefarht ins Krematorium (2011), Vraem Luuj (2012).

festivali in nagrade

Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Diversity Film Festival Glasgow, One World – International Human Rights Documentary Film Festival Prague, Eurofest Montreal, Balkan Snapshots Film Festival Amsterdam, Trieste Film Festival