Tamikrest / Tamikrest

država, letnica

Nemčija/Slovenija, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

80′

režija

Peter Braatz

jezik

tamašek, francoski

podnapisi

slovenski

sinopsis

V skladbah sestava Tamikrest se zrcali hrepenenje mladih Tuaregov, “puščavski blues” izvajajo na številnih koncertih po Evropi in ob domačih tabornih ognjih na jugu Alžirije, tik ob meji z Malijem. Tu se borijo za svojo Neodvisno državo Azavad. Vendar zadivja vojna, na oblast pridejo islamisti, nekateri od mlajših Tuaregov se izrečejo za pripadnike Al Kaide, ozemlje pretresajo nasilje in interesi mednarodnih korporacij. Glasbeniki snemajo tako dogodke okoli sebe kot tudi intimne doživljaje, v dvajsetih mesecih ustvarijo zbirko posnetkov o domovini, kot jo opevajo v svojih skladbah o spominu in ljubezni. Razpeto med izgubo iluzij in svitanjem novih časov.

portret avtorja

Peter Braatz, 1959, je rojen v Solingenu v Nemčiji. V letih od 1977 do 2012 je bil pevec in pisec besedil v punk skupini S.Y.P.H.. Diplomiral je na Akademiji za film in televizijo v Berlinu (DFFB). Od leta 1988 je samostojen producent, režiser, scenarist, montažer, snemalec, fotograf, zvočni oblikovalec, lastnik produkcijske hiše Taris Filmproduktion, Nemčija–Slovenija. Je montažer večine filmov Maje Weiss in režiser šestintridesetih dokumentarnih filmov, ki so bili prikazani po celem svetu (Berlinale (Forum, Panorama), DokLeipzig, MOMA New york, Sunny side of the Doc Marseille, Mesage to Men St. Petersburg, Rotterdam, Los Angeles …). Sodeloval je z Davidom Lynchem in Wimom Wendersom. Ustvarja tudi pod imenom Harry Rag. Prav tako je režiser dokumentarca o prostovoljstvu in glasbi Vedno mlada Slovenija.

Filmografija (izbor)
Slumberland Gmbh (1982), No Frank in Lumberton (1987), Trans (1993), Foto Film 2001 (1996), Motorkult (1999), Der Menschliche Fisch (2007), Tracking The Walkabouts (2009)

festivali in nagrade

Mediawave – International Film and Music Gathering Fort Monostor 2013 (Madžarska)