Simfonija za uličnega glasbenika / Simfonie voor een Straatmuzikant

država, letnica

Nizozemska, 2004

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

22′

režija

Sergej Kreso

jezik

bosanski, nizozemski

podnapisi

angleški

 

sinopsis

Faruk Karabegović je ulični glasbenik. Vsako soboto zaigra mimoidočim na majhnem trgu v Roermondu. Skozi leta je tako rekoč postal lokalna atrakcija, saj so ljudje začeli sočustvovati z moškim, ki igra flavto. Le malo kdo pa ve, da ni od nekdaj ulični glasbenik. V domačem kraju je bil Faruk prvi solist Sarajevskega simfoničnega orkestra. V zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja je zaradi vojne v Bosni prišel na Nizozemsko kot begunec. V času bivanja v begunskem centru, kjer je čakal, da se vojna v Bosni konča, je začel igrati na ulici. 10 let pozneje je Faruk še zmeraj na Nizozemskem, kjer še vedno igra kot ulični glasbenik.

Film Simfonija za uličnega glasbenika je – kot prava simfonija – sestavljen iz štirih delov. V vsakem delu je en vidik Farukovega življenja postavljen pod povečevalno steklo.

portret avtorja

Sergej Kreso (Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 1963) je diplomiral na Fakulteti za politične študije v Sarajevu, smer novinarstvo. Kot novinar je bil zaposlen na RTV Sarajevo in Radio Doboj. Leta 1993, med vojno v Bosni, je odšel na Nizozemsko, kjer je nadaljeval novinarsko pot na radiu in televiziji. Poleg svojega dela piše tudi članke in eseje. Njegove glavne teme so migracije, človekove pravice in begunstvo. Njegov dosedanji filmski opus zajema: Simfonie voor een Straatmuzikant (2004), Ulica grafita (2007), Jack, the Balkans & I (2008), Kaffeefarht ins Krematorium (2011), Vraem Luuj (2012).

festivali in nagrade

Zagreb Film Festival, DokMa Maribor, Film Front Festival Gorinchem, Black Cinema International Festival Berlin, Streaming Festival Den Haag.