Pot v raj / Sur La Route du Paradis

država, letnica

Francija, 2011

žanr

drama

trajanje filma

42′

režija

Uda Benyamina

jezik

francoski, arabski

podnapisi

angleški

sinopsis

Leila je s svojima otrokoma Sarah in Bilalom zapustila domovino in se v upanju na boljše življenje preselila v Francijo. Kot nedokumentirana migrantka se po najboljših močeh trudi preživeti in v tajnosti vzgaja svoja otroka, hkrati pa išče svojega moža, ki kot begunec živi nekje v Angliji. Ko za njim končno najde sled in ima dovolj denarja, da bi se mu lahko pridružila, se zanka začne zategovati.

portret avtorice

Uda Benyamina, filmska ustvarjalka, avtorica in igralka, je diplomirala na ERAC (regionalni igralski šoli v Cannesu) ter obiskovala akademijo v Minsku, Ontological Theatre in Actors’s Studio. Igrala je v različnih predstavah in sodelovala z Jean-Pierrom Vincentom, Jurijem Pogrebničkom in Jean-Louisom Martinellijem, poleg tega pa je nastopala tako v kratkih kot celovečernih filmih. Režirala je devet kratkih filmov, ki so prejeli nagrade na številnih festivalih in bili prikazani na francoski televiziji (Canal+, France 2, Direct 8 in TV 5 Monde). Režirala je tudi »državljanski oglas«, ki je ljudi pozival, naj volijo v njem nastopajoče igralce, kot so Patrick Timsit, Laurent Deutsch, Pierre Richard in Dominique Blanc. Njen zadnji kratki film, ki ga je posnela na 35-milimetrski trak in nosi naslov Ma poubelle géante, je bil uvrščen v programe številnih mednarodnih in nacionalnih festivalov. Uda Benyamina je prejemnica nagrade Emergence 2. Njen kratki film Pot v raj je ob podpori nacionalnega centra za kinematografijo produciral Marc Benoît Créancier. Kot predana umetnica je ustanovila društvo 1000 visages, katerega cilj je demokratizacija kina.

festivali in nagrade

Dubai International Film Festival (nagradi FIPRESCI in Muhr Arab za najboljši kratki film), Baghdad Film Festival 2012 (zmagovalni film v tekmovalnem sklopu arabskih filmskih ustvarjalk)