Otroci septembra / Eylül Cocuklari

država, letnica

Nemčija/Francija, 2009

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

74′

režija

Hülya Karci

jezik

turški

podnapisi

angleški

sinopsis

Pet mladih ljudi v štirih mestih (Berlin, Copenhagen, Zurich in Pariz). Vsak od njih je bil rojen v drugi regiji Turčije. Vsem pa je skupno to, da so njihove družine doživele nasilje vojaškega udara 12. septembra 1980. Kako ti otroci, ki so takrat morali emigrirati, danes živijo v državah, v katere so se preselili? Ali so tudi oni politično aktivni, kot so bili njihovi starši? Ali jih kakšna posebna lastnost zaznamuje kot »otroke septembra«?

Dokumentarni film o vojaškem udaru v Turčiji 12. septembra 1980 iz perspektive petih prič.

portret avtorice

Hülya Karci (režiserka, producentka, scenaristka) je študirala dramaturgijo na Univerzi Dokuz Eylül (Izmir). Dela v Berlinu in Turčiji kot dramaturginja in gledališka pedagoginja. Piše in režira za gledališče in film ter je direktorica PayizFilm v Berlinu. Svoj zadnji dokumentarni film There is only one self and in this self remains my soul… (2012), ki govori o mladih z epilepsijo, je režirala skupaj z Meltem Öztürk.

Meltem Öztürk (režiserka, direktorica fotografije, montažerka) je študirala film na Univerzi Dokuz Eylül (Izmir) in filozofijo na Univerzi Paris 8. Je soustanoviteljica kolektiva ADA FILM v Parizu, kjer je posnela nekaj kratkih in dokumentarnih filmov. Trenutno snema film v Turčiji.