Okruški (moja usta, moj upor, moje ime) / Les Eclats (Ma gueule, ma révolte, mon nom)

država, letnica

Francija, 2011

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

84′

režija

Sylvain George

jezik

francoski, angleški

podnapisi

angleški

sinopsis

Okruški glasov, smeha in srda. Odlomki besed, podob in spominov. Besede od daleč in blizu, od včeraj in danes. Zavijanje vetra, krvav poljub sonca z obzorjem. Policijske racije, vojščaki države, nepravična sodišča. Zemljevid nasilja, ki se izvaja nad migranti. Ponovitev kolonializma. Nesprejemljivost »sveta, kakršen je«.

portret avtorja

Sylvain George se je po končanem študiju filozofije posvetil ustvarjanju poetičnih, političnih in eksperimentalnih filmov. To ga je peljalo k sodelovanju z umetniki, kot so Archie Shepp, William Parker in Valérie Dréville. Leta 2005 je začel svojo kariero z režijo prvih dveh delov serije Protiudarec, ki ju je združil v dokumentarcu, imenovanim Protiudarca 1 in 2: Za umik načrtovanega zakona o imigraciji in brezpogojno uzakonitev pravic za vse, ki sta mu sledila Protiudarec 3: Evropa leta ’06 (Fragmenti iz Ceute) in Protiudarec 6: Kako zlomiti zavest? Z udarcem!. Med letoma 2005 in 2008 je posnel kratka filma No border (Čakal sem, da se spusti mrak) in Ne stopi krotko v to noč, leta 2009 pa Vse nas bodo pobili. Istega leta je sodeloval na festivalu v Torinu s filmom Nemogoče – Iztrgane strani. V naslednjih letih se je vrnil s filmomoma Naj počivajo v uporu (Figure vojne I.) (FIPRESCI na Bafici) in Okruški (moja usta, moj upor, moje ime), ki je prejel nagrado za najboljši mednarodni dokumentarni film.

festivali in nagrade

Torino Film Festival 2011 (najboljši dokumentarni film), Doc Lisboa, Viennale, Filmmaker Film Festival, Rotterdam Film Festival