Ngutu

država, letnica

Španija, 2012

žanr

igrani film

trajanje filma

5′

režija

Daniel Valledor

Felipe del Olmo

jezik

španski

podnapisi

angleški

sinopsis

Ngutu je ulični prodajalec časopisov, ki redkokdaj proda kakšen izvod. Užaljen začne opazovati mimoidoče, da bi napredoval v svojem poslu.

portret avtorjev

Daniel Valledor (Caracas, Venezuela, 1983) je diplomiral iz medijskih študij in oglaševanja. Specializiral se je za filmsko režijo na TAI in za snemalca na ECAM. Dela kot direktor fotografije za kratke filme in dokumentarce, opravlja tudi delo uredniškega direktorja, za kar je prejel več nagrad. Leta 2006 je režiral svoj prvi kratki film Lebensraum. Ngutu je njegovo drugo delo v vlogi režiserja.

Felipe del Olmo (Madrid, Španija, 1985) je diplomiral iz medijskih študij na Uversidad Europea de Madrid. Je režiser videospotov in uredniški direktor. Prav tako piše in režira svoje kratke filme: Serse (2003), Pies desnudos, corazón roto (2005), Alas de papel (2006), Noche de rayos (2010) in Ngutu (2012). Za svoje delo je prejel že veliko nagrad.

festivali in nagrade (izbor)

Cencor – Certamen Nacional De Cortos De Orcasitas, Španija (najboljši kratki film); Cortiaponte Film Festival, Italija (nagrada občinstva); Worldfest – Houston International Film & Video Festival, ZDA (Gold Remi za najboljši kratki film), Festival De Cine De Lanzarote, Španija (nagrada občinstva), Festival De Video El Bosque, Čile (posebna omemba žirije); Uy Festival, Festival Del Miedo, Kolumbija (najboljši kratki film); Festival De Cortometrajes “Corten” – Ciudad De Calahorra, Španija (najboljši mladi režiser); Moondance International Film Festival, ZDA (najboljši kratki film); Festival Internacional Cine Universitario Lanterna, Mehika (najboljši igralec)