In ljubil sem samo tebe … / And I only loved you…

država, letnica

Romunija, 2012

žanr

eksperimentalni video

trajanje filma

2′

režija

Daniel Djamo Nicolae

jezik

romunski

podnapisi

/

sinopsis

»Video je anahronistična zgodba, pesem, ki sem jo slišal na vlaku v Parizu avgusta 2011, in ki jo je pel romunski berač na poti na železniško postajo Bercy.

Pel je otožno ljubezensko pesem, ki sem jo videl kot komentar na njegov položaj. Njegove besede odražajo žalost, obžalovanje, njegova zgodba govori o prilagajanju in mogoče mu je tudi žal, da se ne more zopet prilagoditi (morda nekemu fizičnemu prostoru, kot je domovina). Pesem lahko vidimo kot nemogoče vračanje k nečemu, kar ima rad, vendar se na to ne more ponovno navaditi. Film je bil posnet na moji poti od Sibiuja do Ploiestija v Romuniji, od poldneva do popoldneva, ko sem tega romunskega berača poskušal vrniti »tisti, ki jo je ljubil«.

portret avtorja

Daniel Djamo je vizualni umetnik, rojen v Bukarešti v Romuniji, 4. maja 1987. Fotografirati je začel že kot majhen otrok z mamino Smena kamero in od takrat ni nehal. Z romunsko umetniško sceno je prišel v tesnejši stik leta 2009, ko je vpisal magisterij iz fotografije in video umetnosti na Univerzi za likovno umetnost v Bukarešti (UNARTE). Pustil je službo novinarja pri romunskem športnem časopisu, da bi sledil poti, ki se mu je zdela prava.

Filmografija: Menu (2011), The fat lamb (2011), Untitled Syria (2011), Sorts (2012), The showroom (2012), The barricade (2012), Le noir subit (2012).