Duhovi / Ghosts

država, letnica

Velika Britanija, 2006

žanr

drama

trajanje filma

96′

režija

Nick Broomfield

jezik

angleški, kitajski

podnapisi

angleški

sinopsis

Film je posnet po resničnih dogodkih. Gre za pretresljiv portret skrivnega sveta, ki je vse okoli nas.

Ai Qin, mlada Kitajka iz Fujiana, si sposodi 25.000 dolarjev in plača tihotapski mafiji, da jo ilegalno prepelje v Veliko Britanijo, od koder naj bi podpirala svojo družino na Kitajskem. Ko pride v Veliko Britanijo, postane ena izmed treh milijonov migrantskih delavcev, ki so temelj tamkajšnje prehrambene, gradbene in gostinske industrije. V dvosobni predmestni hiši živi z enajstimi drugimi Kitajci. S ponarejenimi delovnimi dovoljenji delajo v tovarnah in pripravljajo hrano za britanske supermarkete. V želji po boljšem zaslužku, da bi lahko odplačali svoje dolgove, se zaposlijo kot nabiralci školjk v zalivu Morecambe, kjer delajo ponoči. 5. februarja 2004 se je triindvajset Kitajcev utopilo v Morecambu, njihove družine na Kitajskem pa še vedno odplačujejo njihove dolgove.

Lik Ai Qin in druge glavne junake igrajo nekdanji kitajski nedokumentirani imigranti, ki navdih za svoj avtentičen nastop črpajo iz svojih lastnih izkušenj. Režiser Nick Broomfield je tokrat stopil iz svoje ustaljene vloge dokumentarista in ustvaril prepričljiv film, ki vam bo spremenil pogled na migrantsko populacijo. In vas pripravil k razmisleku o suženjstvu v 21. stoletju.

potret avtorja

Nick Broomfield je študiral pravo na Univerzi Cardiff ter politologijo na Univerzi Essex, kasneje pa se je odločil še za študij filma na National Film School (Nacionalna filmska šola) pod mentorstvom profesorja Colina Younga. Njegov prvi film Who Cares govori o odstranjevanju revnih četrti v Liverpoolu.

Skupaj z Joan Churchill sta posnela več filmov: Juvenile Liaison, Tattooed Tears, Soldier Girls, Lily Tomlin ter pred kratkim Aileen: Life and Death of a Serial Killer. Kasneje se je usmeril v raziskovalni in eksperimentalni način snemanja filmov in nastali so The Leader The Driver, Aileen Wurnos, Kurt and Courtney, Biggie and Tupac.

Nick Broomfield je prejemnik prve nagrade festivala Sundance, nagrade Britanske  filmske akademije, Prix Italia, nagrade Duponta Peabodyja, nagrade Grierson, Hague Peace, Amnesty International Doen in še mnogih drugih.

festivali in nagrade

San Sebastián International Film Festival 2006 (Solidarity Award), Sundance Film Festival (2007)