Druga Evropa / Altra Europa

država, letnica

Italija, 2010

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

75′

režija

Rossella Schillaci

jezik

somalski, arabski, italijanski

podnapisi

angleški

sinopsis

Kaj se zgodi z afriškimi migranti, potem ko jim odobrijo status političnega begunca? S katerimi izzivi se morajo spopasti in kakšne so njihove možnosti za dostojno življenje v Italiji? V Torinu, industrijskem središču na severu države, več kot 200 beguncev že od novembra 2008 živi v ‘zaskvotani’ zapuščeni kliniki.

V petnadstropni stavbi, ki stoji v delavski četrti med kinom na eni in ulično tržnico na drugi strani, prebivajo somalijski in sudanski begunci, ki tvorijo majhen, od preostalega sveta izoliran afriški otok v samem središču evropskega mesta. Vsako nadstropje premore eno sobo s tekočo vodo, ki mora zadoščati za približno 80 oseb. Imajo elektriko, ne pa tudi ogrevanja.

portret avtorice

Rossella Schillaci je magistrirala iz vizualne antropologije in režije dokumentarnih filmov na Univerzi v Manchestru v Veliki Britaniji. Sodelovala je pri Dokumentarni iniciativi EU–Indija in na kampusu talentov na Berlinalu. Njeni zadnji trije dokumentarci so bili nagrajeni na številnih mednarodnih filmskih festivalih. Producirala in režirala je tudi več dokumentarcev, ki so bili prikazani na televizijah RAISAT, Sky in Al Džazira.

Rossella Schillaci gained a MA in visual anthropology and direction of documentaries at the University of Manchester (UK). She participated to the EU-India Documentary Initiative and the Berlinale Talent Campus. Her last three documentaries have been awarded in many international film festivals. She produced and directed several documentaries broadcasted by RAISAT, Sky and Al Jazeera.