Čudni ljudje / Vraem Luuj

država, letnica

Nizozemska, 2012

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

56′

režija

Sergej Kreso

jezik

limburški

podnapisi

angleški

sinopsis

O moči jezika pri oblikovanju nove identitete. Sergej Kreso, ki je po novem tudi Nizozemec, portretira turškega patruljnega policista, posvojenega dvanajstletnega fanta s Haitija, temnopoltega vodjo pihalne godbe in hčer slovenskega rudarja v provinci Limburg. S tem, ko so prevzeli limburško narečje, so se v svojem novem okolju začeli počutiti domače, drugi pa jih nimajo več za tujce.

portret avtorja

Sergej Kreso (Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 1963) je diplomiral na Fakulteti za politične študije v Sarajevu, smer novinarstvo. Kot novinar je bil zaposlen na RTV Sarajevo in Radiu Doboj. Leta 1993, med vojno v Bosni, je odšel na Nizozemsko, kjer je nadaljeval novinarsko pot na radiu in televiziji. Poleg svojega filmskega dela piše tudi članke in eseje. Njegove glavne teme so migracije, človekove pravice in begunstvo. Njegov dosedanji filmski opus zajema: Simfonie voor een Straatmuzikant (2004), Ulica grafita (2007), Jack, the Balkans & I (2008), Kaffeefarht ins Krematorium (2011), Vraem Luuj (2012).

festivali in nagrade

Nagrada Prix CIRCOM za najboljši program evropskih regionalnih televizij v kategoriji Manjšine v družbi (2013); Nederlands Film Festival; Vlaams en Fries Filmfestival