Bratstvo in enotnost

država, letnica

Slovenija, 2006

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

38′

režija

Marija Mojca Pungerčar

jezik

slovenski, bošnjaški

podnapisi

sinopsis

Bratstvo in enotnost je zgodba o dveh cestah in ljudeh, ki so ju zgradili. Zgodba se dogaja v okolici Novega mesta, kjer je leta 2006 potekala gradnja avtocestnega odseka Hrastje – Lešnica. Odprt je bil 23. junija. Leta 1958 je na istem mestu potekala gradnja dolenjske magistrale, ceste Bratstva in enotnosti, ki so jo gradile prostovoljne delovne brigade iz bivših jugoslovanskih republik. Gre za izjemno koincidenco dveh gradbišč na lokaciji, ki tako predstavlja realno in simbolno polje, kjer se preteklost umika prihodnosti. Dokumentarni video prikazuje delavce pri delu na gradbišču ter v samskih domovih, kjer živijo. Pretežno gre za delavce, ki so na stalnem ali začasnem delu v Sloveniji. Medtem ko je imelo nekdanje udarniško delo smisel in višji cilj v prostovoljnemu povezovanju ljudi različnih narodnosti in iz različnih okolij, pa danes delavce (pretežno gre sezonsko delovni silo iz bivših jugoslovanskih republik) druži skupna usoda, ki jih je pognala v svet zaradi pomanjkanja dela in zaslužka v domačem okolju. Slovenija, ki je bila nekdaj del skupne domovine, je danes zanje tujina. Ločeni od svojih domov in in družin ter pogosto potisnjeni v doživljenjsko sezonsko delo nam gradijo sodobne infrastrukture prihodnosti in napredka.

portret avtorice

Rojena v Novem Mestu. Živi v Ljubljani. Nekdanja modna oblikovalka v slovenski tekstilni industriji in članica skupine Linije sile je leta 1989 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. V zimskem semestru 1992-93 je bila gostujoča študentka na Akademiji za uporabno umetnost na Dunaju. Od leta 1992 deluje kot samozaposlena na področju kulture. Od leta 2004 je ustanovna članica Kulturno umetniškega društva Trivia. Med njenimi nagradami in priznanji so štipendija Avstrijske akademske izmenjave, štipendija ArtsLink in Fulbrightova štipendija. Deluje na področju sodobne vizualne umetnosti (inštalacija, video, performans), ukvarja se tudi z gledališko kostumografijo. Za njeno delo so značilne socialno angažirane vsebine, kritika konzumeristične družbe in poudarjanje lokalnosti ter skupnosti.

Filmografija: Čas za sprehod (2012), Singer (2007), Bratstvo in enotnost (2006), Pred domačim pragom (2004), Public Session (2001), Rewind (2000), Excuse Me (2000), Career Confessions (1999), Career Fitness (1998), Portable Home (1996), Protect Me! (The Body of an Angel) (1996)

festivali in nagrade (izbor)

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokma (2006), Grossmanov festival filma in vina (2006)