Poklic služkinja / Profession domestique

država, letnicasujet Bonnes à tout faire
Francija, 2015

žanr
kratki dokumentarni film

trajanje filma
18′

režija
Julien Brygo

jezik
angleški

podnapisi
slovenski, angleški

 

 

sinopsis
Izkoriščanje priseljenskih delavcev je tema, ki jo vsi še predobro poznamo. Morda pa je za večino novost dejstvo,  kako se je ta pojav v zadnjih letih prelevil v pravo poklicno izobraževanje s pravimi šolami, na katerih se usposabljajo mladi Filipinci, ki se nameravajo izseliti v Savdsko Arabijo ali Hong Kong ter se zaposliti kot služničad. Julien Brygo s pričujočim filmom najprej oriše situacijo v Manili, nato pa vstopi v počiščene domove delodajalcev v Hong Kongu. S povezovanjem zgornjega s spodnjim Brygovo raziskovanje razkrije, kako neverjetno je izkoriščanje milijonov žensk. Po podatkih Mednarodne organizacije dela je na svetu več kot 52 milijonov delavcev, ki so zaposleni kot služničad. Med leti 1995 in 2000 je število naraslo za 60%, kar je s stališča povečevanja neenakosti na globalni ravni najbolj izrazito povečanje.

rsz_bg1101_06801portret avtorja
Julien Brygo biva in dela v Parizu. Od leta 2006 večinoma piše za francoski mesečnik Le Monde diplomatique. Poleg radijskih, novinarskih in fotografskih prispevkov je znan tudi kot del režiserske ekipe dokumentarca Hollande, DSK, etc, ki ga je ustvaril skupaj s Pierrom Carlesom, Nino Faure in Aurore Van Opstal. Kot režiser se je podpisal pod tri fotografske filme: Poklic služkinja (Profession domestique), prejemnika nagrade občinstva na pariškem festivalu Les Nuits photographiques, Glasgow proti Glasgowu (Glasgow versus Glasgow), prejemnika prve nagrade na festivalu Les Nuits photographiques in filma Nočem iti (I don’t want to go).

festivali, nagrade
Tekmovalni program na festivalu Les Nuits photographiques, Pariz; nagrada občinstva na festivalu Rencontres photographiques d’Arles; Mednarodni festival dokumentarnih filmov v Lasallu, Cévennes