Pogovori 2017

Pogovor o konstrukciji Drugega v filmu

Četrtek, 15. junij 2017 ob 22.20 (po projekciji filma Jaz, črnec) v Slovenski kinoteki.

Pogovor z Ro Caminal, avtorico filma Jaz, črnec. Nadgrajeno, ki ga bo vodila dr. Sarah Lunaček (Filozofska fakulteta).

Pogovor bo potekal v angleščini, slovensko prevajanje bo zagotovljeno po potrebi.


Pogovor o Zahodni Sahari.

Petek, 16. junij 2017 ob 20.00 (po projekciji filma Življenje čaka: Referendum in upor v Zahodni Sahari) v Slovenski kinoteki.

Sodelujoči: Simon Dreven (direktor zavoda Reflektum in koordinator projekta Zgodba pozabljenega zahodnosaharskega ljudstva), Malainin Mohamed (predstavnik Fronte Polisario v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Makedoniji), Cvetka Poprask (magistrska študentka mednarodnega prava) in Rok Ramšak.

Povezovalec: Ervin Hladnik Milharčič (novinar Dnevnika)


Pogovor s Samerjem Arkawijem, avtorjem filma Brez doma.

Pogostitev in druženje.

Nedelja, 18. junij 2017 ob 20.15 (po dogodku Migrantska literatura na glas! in projekciji krakih filmov) v Socialnem centru Rog, Second Home.


Pogovor o pravični ekonomiji onkraj kapitalistične ideologije.

Socialna in solidarnostna ekonomija (SSE) je koncept, ki je v Sloveniji še v razvoju. Je dosti več kot socialno podjetništvo. Gre za ideologijo, ki se postavlja ob rob kapitalistični ekonomiji, katere edini interes je dobiček. Je koncept, ki v ekonomijo vnaša odgovornost do ljudi, živali, narave in dobro življenje vseh postavlja nad interese majhnega števila bogatih ljudi. Izbrani filmi bodo pokazali primere dobrih praks, kako se da delati in živeti onkraj izkoriščanja, v debati pa bomo premislili, kako te modele lahko uresničimo v lastnem okolju.

Ponedeljek, 19. junij ob 20.45 (po projekciji filmov o pravični ekonomiji onkraj kapitalizma) v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana (Bunker).

Sodelujoči: Tej Gonza (Gibanje za ekonomsko pluralnost), Ajda Pistotnik (EnaBanda), Arne Zupančič (Second Home)

Povezovalka: Lana Zdravković

Pogostitev in druženje.

V sodelovanju z Mirovnim inštitutom.


Pogovor o medijih in propagandi o beguncih

Množični prihodi ljudi po tako imenovani “Balkanski poti” v zadnjih letih je v mnogih evropskih državah povzročil najprej ˝begunsko krizo˝, kasneje pa tudi izbruh sovražnosti vseh vrst, usmerjenih proti beguncem in priseljencem nasploh. Varnostni diskurz in širjenje strahu s strani politikov povzroča sovraštvo in nesprejemanje beguncev, širi pa tudi islamofobijo. Propaganda in politični populizem sta pogosto podprta z neustreznim medijskim poročanjem o migrantih, še bolj pa s širjenjem sovražnega govora ter različnih neresnic in polresnic o beguncih po socialnih omrežjih.

V okviru pogovora, ki bo potekal ob svetovnem dnevu beguncev, bomo z gosti iskali alternative varnostnemu diskurzu in politični propagandi, podprti s pogosto enostranskim in neustreznim medijskim poročanjem. Govorili bomo, kako naslavljati različne mite in stereotipe, ki obkrožajo sodobne migracije; dotaknili se bomo realnosti novinarjev, ki poročajo o beguncih; spraševali se bomo, kako ukrepati proti širjenju sovraštva, pa tudi kakšne so možnosti za neodvisno, etično in kvalitetno medijsko poročanje. Iskali bomo tudi druge učinkovite načine za spremembo medijskega diskurza. 

Torek, 20. junij ob 10.00 v Atriju ZRC SAZU.

Sodelujoči: Steffen Dobbert (novinar časnika Die Zeit in Zeit online), Mojca Pajnik (Mirovni inštitut in Fakulteta za družbene vede), Mojca Širok (novinarka RTV Slovenija), Tadej Troha (Filozofski inštitut ZRC SAZU) in Max Zimani (Zavod Global).

Povezovalec: Jure Gombač (Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU).

Pred pogovorom bosta udeležence nagovorila Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in Franci Zlatar iz Slovenske filantropije.

V sodelovanju z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije in Mirovnim inštitutom, ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.


Pogovor z Jérémiejem Reichenbachom, avtorjem filma Prepovedana telesa, ki ga bo vodila Katja Zakrajšek.

Torek, 20. junij ob 20.00 po projekciji kratkih filmov v Slovenski kinoteki.

Ob podpori Francoskega inštituta v Sloveniji.

Pogovor bo potekal v angleščini, slovensko prevajanje bo zagotovljeno po potrebi.