Pogovori 2015

Pogovor z avtorjem filma Slovenija, moja dežela – Dimitarjem Anakievem

UVERTURA
Sobota, 13. junij 2015 ob 22.50 (po projekciji filma Slovenija, moja dežela) v Slovenski kinoteki.


Pogovor z avtorjem filma Nekoristna fikcija Cheongom Kinom Manom

Sreda, 17. junij 2015 ob 21.50 (po projekciji filma Nekoristna fikcija) v Slovenski kinoteki. Slovenski prevod zagotovljen.


Evropske migracijske politike, človekove pravice, deportacijske prakse in možnosti upora

Četrtek, 18. junij 2015 ob 18.15  (po projekciji filma Kako preprečiti deportacijo) v Slovenski kinoteki.

Od leta 1990 je evropsko azilno in migracijsko politiko oblikovalo izvajanje represivnega mejnega režima, kar je ustvarilo nove načine nadzorovanja, izključevanja in preganjanja. Omejevanje gibanja znotraj EU, ki ga je uvedla dublinska konvencija, je del te politike, tako kot tudi Frontex, militarizirane zunanje meje, ustanavljanje centrov za pridržanje in deportacijski leti z vseh evropskih letališč. Posledice so z vidika človekovih pravic alarmantne: na tisoče ljudi umre v morju in tudi na kopenskih mejah ter drugje na poti, arbitrarno zapiranje migrantov je postalo splošna praksa, ljudje so deportirani v travmatičnih in včasih smrtno nevarnih pogojih fizičnega in psihičnega nasilja. Po drugi strani mejni režim ne more uveljavljati neomejene moči, saj je dnevno izzvan z organiziranimi in posamičnimi dejanji upora. Bitke migrantov in beguncev povzročajo razpoke v zidu povsod po Evropi.

Kampanje za solidarnost preprečujejo deportacije tako kot tudi neposreden odpor in neposlušnost v letalih in centrih za pridržanje. Na podlagi kratkega filma Kako preprečiti deportacijo, ki ga je ustvarila dunajska ekipa Protest Production Collective, bo potekala diskusija o izkušnjah in pogledih na praktične strategije upiranja.

Pogovor bosta vodila Hans-Georg Eberl in Anna Distelberger, člana kolektiva Protest Productions Collective.

Zaradi sodelovanja gostov iz tujine bo pogovor potekal v angleškem jeziku. Slovenski prevod zagotovljen.


Položaj migrantov v Evropi

Četrtek, 18. junij 2015 ob 20.15 (po projekciji filma In za vami bomo vrgli morje) v Slovenski kinoteki.

Sodelujoči: Zubair Nagshbandi (begunec v Sloveniji), Noémi Aubry, Clément Juillard, (avtorja filma In za vami bomo vrgli morje), Judith Keil, Antje Kruska (avtorici filma Kopno na vidiku), Hans-Georg Eberl, Anna Distelberger (soavtorja filma Kako preprečiti deportacijo in člana kolektiva Protest Productions Collective).

Povezovalka: Kristina Božič

Zaradi sodelovanja gostov iz tujine bo pogovor potekal v angleškem jeziku. Slovenski prevod zagotovljen.