Pofestivalska dogodka: Ko brez miru okrog divjam & Igra senc

Pofestivalska dogodka: Ko brez miru okrog divjam & Igra senc

Vabimo vas, da se nam pridružite na dveh pofestivalskih dogodkih v sklopu Festivala migrantskega filma:

21. septembra 2021 ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7, Ljubljana): Ko brez miru okrog divjam …

O migracijah se bomo pogovarjali z Giovannijem Dozzinijem, avtorjem knjige Spredaj je hodil Baboucar in Ognjenom Radivojevićem s Slovenske filantropije; pogovor bo vodila Ana Aleksandra Gačić. V romanu, nastalem v času velikih begunskih kriz, spremljamo dva dni v življenju mladih Afričanov v Italiji, ki jih pisatelj ne prikazuje kot žrtve ali eksotične tujce, pač pa jih vpenja v okvir njihove nove vsakdanjosti.

Giovanni Dozzini je italijanski pisatelj, novinar, urednik in tolmač, ki se v novinarskem delu posveča predvsem literaturi in glasbi. Spredaj je hodil Baboucar je njegov roman, ki je leta 2019 prejel nagrado Evropske unije za književnost. Roman je v prevodu Vasje Bratina izšel pri založbi V.B.Z. 

Pogovoru bo sledila projekcija kratkega filma Težko (Dafa Metti, 2020), avtorja Tala Amirana, ki prikazuje drugačno realnost mladih afriških migrantov v Franciji.

Dogodek soorganizirata Slovenska filantropija in Založba V.B.Z, v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature. Število obiskovalcev je omejeno, zato so nujne prijave na slovenska.filantropija@filantropija.org.

29. septembra ob 21. uri v Slovenski kinoteki projekcija filma Igra senc

(Shadow game, Eefje Blankevoort, Els van Driel, 2021) in pogovor z Zuhoor Alqaisi, ki je kot novinarka in raziskovalka na terenu sodelovala pri nastanku filma.

Film govori o najstnikih, ki na begu pred vojno v svoji domovin prestopajo evropske meje, da bi našli varnost in si ustvarili boljše življenje. Potujejo skozi svet senc, ki ga mi nikoli ne vidimo: svet minskih polj, medvedov, deročih rek, tihotapcev in policistov na meji. Igra je grenko ironičen izraz za prestop meje. Pogovor bo vodila Petra Meterc.

Dogodek soorganizirata Slovenska filantropija in ZRC SAZU.

Vstop na oba dogodka je prost! Obiskovalci morajo izpolnjevati enega izmed pogojev PCT.

Categorized: 2021 , FMF 2018 , FMF 2019 , FMF 2020