OČE IN SIN / OJCIEC I SYN – sinova verzija  

država, letnicafather and son 3

Poljska, 2013

žanr

dokumentarni film 

trajanje filma

54′ 

režija

Pawel Łoziński

jezik

poljski

podnapisi

angleški

sinopsis

Marcel Łoziński in njegov sin iz prvega zakona, Paweł Łoziński, sta oba ugledna in proslavljena poljska ustvarjalca dokumentarnih filmov. Sin nekega dne očetu predlaga potovanje, iz katerega bi nato družno napravila film. Z avtom naj bi se iz Varšave odpeljala v Pariz, vse do parka, kjer je raztresen pepel Marcelove mame in Pawłove babice. Na poti pa se odkrito pogovorila o vsem, o čemer oče in sin še nikoli nista iskreno spregovorila med sabo. Potovanje res izpeljeta, vendar se stvari seveda zapletejo. Dialogi preraščajo v prepire, obtoževanja in užaljen molk. Nesoglasja se nadaljujejo pri montaži, ko oče in sin ugotovita, da se ne moreta podpisati pod isti film, zato iz istega gradiva vsak zmontira svojo verzijo potovanja, svojo verzijo videnja sebe in drugega. Izjemna analiza zmožnosti in nezmožnosti dokumentarnega pogleda, obenem tudi poglobljena študija identitete, splošne in osebne zgodovine, razmerja med objektom in subjektom.

 

father and son.Pawel_Lozinskiportret avtorja

Paweł Łoziński je režiser, scenarist in producent dokumentarnih in igranih filmov, rojen leta 1965 v Varšavi. Diplomiral je iz filmske režije na filmski šoli v Lodžu. Njegov opus dokumentarnih filmov med drugim obsega Birthplace (1992), The Way It Is (1999), Sisters (1999), Between the Doors (2004), Wygnańcy (2005), Kitty, Kitty (2008), Chemo (2009). Je prejemnik prestižnih nagrad na festivalih v Bornholmu, Parizu, Leipzigu in Krakowu.

 

festivali, nagrade (izbor)

nagrada Silver George za najboljši dokumentarni film –  Moscow Film Festival 2013, Rusija; Grand Prix za najboljši dokumentarni film –  20th Minsk International Film Festival Listapad, Belorusija, 2013; posebna nagrada žirije –  Cinema Verite – Iran International Documentary Film Festival, 2013; nagrada Silver Horn za najboljši celovečerni dokumentarni film –  Krakow Film Festival, 2013