Občutek doma / Feeling of a Home

država, letnica                                  
Grčija, 2017

žanr
kratki dokumentarni film

dolžina
26′

režija
Michalis Kastanidis, Io Chaviara

jezik
arabski, grški, kurdski

podnapisi
slovenski

sinopsis
Starejša gospa iz Idomenija, grške vasice ob grško-makedonski meji, se leta 2016 spominja zgodb o vaščanih, ki so prečkali mejo in se niso nikoli vrnili. V istem času oblasti zaprejo mejo in s tem tudi pot več tisoč beguncem, ki poskušajo doseči Severno Evropo; blizu vasi nastane begunsko naselje za 15.000 ljudi. Nekaj sirskih Palestincev se odloči, da ne bodo zgolj pasivno čakali na odprtje meje. Odprejo otroški vrtec in tako začnejo vzpostavljati odnose, s katerimi lahko obstajajo v sedanjosti, si zamišljajo prihodnost in ustvarjajo razmere, v katerih si lahko nekoliko približajo občutek doma.

o avtorjih
Io Chaviara je vizualna umetnica. Sodeluje pri mednarodnih razstavah, delavnicah in festivalih dokumentarnega filma v Atenah in Bejrutu. Med njenimi deli najdemo eseje, predavanja, performanse, instalacije, kuratorske projekte in dokumentarce. Občutek doma je njen prvi film.

Michalis Kastanidis je filmski ustvarjalec in soustanovitelj Fabula productions s sedežem v Atenah. V Barceloni je študiral vizualno antropologijo in etnografski film.

festivali in nagrade
19. festival dokumentarnega filma v Solunu, 2017