Neobrezane / Uncut

država, letnica 
Italija, 2016

žanr
kratki dokumentarni film

trajanje filma
20′

režija
Emanuela Zuccalà, Simona Ghizzoni

jezik
somalo, masai, pokot, kiswahili, oromo

podnapisi
slovenski, angleški

sinopsis

Film, ki preiskuje obrezovanje žensk, govori o tem, kako se ženske v treh afriških državah – v Somalilandu, Keniji in Etiopiji – združujejo, da bi odpravile to škodljivo prakso, pri čemer za pogum, da v močno patriarhalnih družbah spregovorijo, velikokrat plačajo visoko ceno. Gre za skupinsko zgodbo, v kateri so združene zgodbe o bolečini, težkem boju za pravice žensk, uspehu in opolnomočenju. Film o tihem nasilju nad ženskami in enemu izmed zelo krutih vzrokov preganjanja, poniževanja in nasilja.

portret avtoric

Emmanuela Zuccalà je novinarka, pisateljica in videastka; pri delu se osredotoča na ženska vprašanja in človekove pravice. Od leta 2001 občasno piše za Io donna, sobotno prilogo Corrieredella Sera, in poroča iz več kakor 30 držav. Je avtorica sedmih knjig, ki so izšle v Italiji, na Portugalskem, v Braziliji in na Poljskem, dobila je več nagrad za novinarsko delo, denimo nagrado Evropske komisije Za raznolikost – proti diskriminaciji (2007) in nagrado Press Freedom Award organizacije Novinarji brez meja Avstrija (2012). Filmografija: Miss Kilimandjaro (2014, režija); Just to Let You Know that I’m Alive (2013, režija skupaj s Simono Ghizzoni); I Love Mali (2013, režija); No Country for Young Men (2011, režija); Girls from Yeoville (2011, režija); Welcome to Halden Prison (2011, režija skupaj z Gughijem Fassinom); My Beauty Is Dead to You (2010, produkcija in režija skupaj s Simono Ghizzoni).

Simona Ghizzoni je fotografinja in videastka. Diplomirala je na Istituto Superiore di Arti Visive e Fotografia v Padovi in iz zgodovine fotografije (z nalogo o zgodovini psihiatrične fotografije), magistrirala pa na univerzi v Bologni. Od leta 2005 se ukvarja s fotoreportažami, kjer posebno pozornost posveča življenju žensk; obenem pa se ukvarja tudi z lastnimi raziskovalnimi projekti. Sodelovala je na številnih razstavah in za svoje delo je prejela številne nagrade. Filmografija: Just to Let You Know that I’m Alive (2013, režija skupaj z Emanuelo Zuccalà), My Beauty Is Dead to You (2010, produkcija in režija skupaj z Emanuelo Zuccalà), Lie in Wait (2010).

festivali

Posebna omemba na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Visioni dal mondo 2016, Milan.