NE MOREMO MOLČATI / CAN’T BE SILENT  

država, letnica CAN'T BE SILENT

Nemčija, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

85′

režija

Julia Oelkers

glasba

Strom & Wasser feat. The Refugees

jezik

nemški, angleški, francoski, farsi

podnapisi

angleški

sinopsis

Glasbeniki iz Afrike, Irana in z Balkana gredo na turnejo po Nemčiji z nemškim tekstopiscem Heinzem Ratzem in njegovo skupino. Kar sicer izgleda kot eden od običajnih glasbenih projektov, ima eno precej neobičajno lastnost: večina glasbenikov je prosilcev za azil.

V Nemčiji veljajo za begunce, kot so sami, posebni zakoni, ki jim omejujejo svobodo gibanja, možnost iskanja službe ter celo izbiro kraja bivanja, živil in oblačil. Živijo v posebnih namestitvenih objektih in so ločeni od preostalega prebivalstva. Koncertna turneja prekine začarani krog in skupini ponudi priložnost, da s pomočjo glasbe premaga uničujočo izoliranost. Glasbeni dokumentarni film osvetljuje tematiko in življenjske pogoje prosilcev za azil.

 

CANT'BE SILENT_Directoro avtorici

Julia Oelkers je magistrirala iz študija medijev na Svobodni univerzi (Freie Universität) v Berlinu. Od leta 1995 dela kot svobodna televizijska novinarka in režiserka dokumentarnih filmov. Ne moremo molčati / Can’t Be Silent je njen prvi celovečerni film.

Filmografija: Can’t Be Silent (2013), It Is Also My History (omaterah iz soseščine, ki sledijo stopinjam nacionalsocializma), Westberlin 1968 (o letu študentskih uporov), Frohsinn, Fernsehen Und Faschismus / Cheerfulness, television and fascism.

festivali, nagrade

nagrada občinstva – International Filmfestival Emden Norderney; Nurmberg International Human Rights Filmfestival; Vienna This Human World Filmfestival; Nordic Filmdasy Lübeck; Dokfest Kassel; Unabhängige Filmtage Osnabrück