MI VSI USTVARJAMO LEPŠI SVET / WE ALL MAKE THE WORLD BEAUTIFUL

država, letnica

Still 05Slovenija, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

3′

režija

Bernarda Avsenik in Alenka Gnezda

jezik

slovenski

podnapisi

angleški

 

sinopsis

Kratki film, posnet z namenom ozaveščanja, pripoveduje o problematiki na področju migracij, osebnih izkušnjah skupine učencev Osnovne šole Bičevje v Ljubljani glede njihovega vključevanja v novo okolje in težav, s katerimi so se spoprijemali. Na koncu sledi poziv občinstvu k sprejemanju in spoštovanju raznolikosti multikulturne družbe, v kateri živimo.

 

Bernarda AvsenikAlenka Fajfar Gnezdao avtoricah

Bernarda Avsenik je učiteljica angleščine na OŠ Bičevje v Ljubljani. Poleg poučevanja angleščine na vseh ravneh – od vrtca ter osnovne in srednje šole do univerze – se dejavno udejstvuje v različnih slovenskih in mednarodnih programih na temo multikulturnosti in človekovih pravic. Kot članica delovne ekipe pri projektu Ja-Ling Comenius, ki ga je koordinirala Pedagoška fakulteta, je prejela tudi Evropsko jezikovno priznanje za inovativne pristope pri poučevanju jezika in medkulturno ozaveščanje. Je soavtorica številnih otroških učbenikov za angleščino in dejavna izvajalka globalnega učenja.
Alenka Gnezda je pedagoška delavka in svetovalka na OŠ Bičevje v Ljubljani. Je prostovoljka v več neprofitnih in nevladnih organizacijah, kjer deluje kot svetovalka pri mnogih projektih. Izvedla je številne delavnice in predavanja z multikulturno tematiko, s poudarkom na nenasilju in strpnosti. Večino svojega dela posveča pomoči otrokom, z ozaveščanjem o človekovih pravicah in sprejemanju raznolikosti.

Alenka Gnezda in Bernarda Avsenik sta mentorirali učence OŠ Bičevje tudi pri ustvarjanju 17 drugih filmov, ki so jih skupaj posneli do maja 2013. Vsi filmi so bili ustvarjeni s ciljem ozaveščanja in sprejemanja raznolikosti.

festivali, nagrade

Nagrada zakratki dokumentarni film o strpnosti, ki jo podeljuje Amnesty International Slovenije – Festival dokumentarnega filma 2014, Ljubljana; prva nagrada za kratki dokumentarni film v tekmovalni sekciji dijaških kratkih filmov na temo človekovih pravic – Filmski festival o človekovih pravicah, Dunaj, 2013 (organiziran s strani mreže This Human World), na temo otrokovih pravic in otrok beguncev, ki iščejo zatočišče pred vojno in preganjanjem.