MEDENA KOŽA / COULEUR DE PEAU: MIEL

država, letnicamedena koza- still

Belgija / Francija / Južna Koreja / Švica, 2012

žanr

animirani dokumentarec

trajanje filma

75′

režija

Jung in Laurent Boileau

distribucija

Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

jezik

francoski, korejski

podnapisi

slovenski

Ganljiva avtobiografska zgodba o belgijski družini in njeni posvojitvi korejskega otroka, ki si mora izboriti prostor med štirimi brati in sestrami – z najstniškega vidika.

sinopsis

Animirani dokumentarec pripoveduje zgodbo Junga, striparja in sorežiserja filma, ki je bil rojen v Koreji in posvojen v Belgijo. Ob koncu korejske vojne je bilo na tisoče korejskih otrok posvojenih na Zahod in Jung je bil eden izmed njih. Odraščal je kot edini Azijec v belgijski družini. Bil je problematičen otrok, ki ni zmogel najti pravega stika z okolico, zato se je zatekal v domišljijski svet in veliko risal. Na srečo mu je kljub mladostniškim težavam uspelo življenje obdržati na pravih tirnicah. Več let pozneje se je vrnil v Seul, da bi našel svojo biološko mamo ali pa preprosto zato, da bi preveril, koliko se v Koreji počuti doma. Odrasli Jung tako spretno izriše svojo lastno zgodbo, polno humorja in osebnega uvida.

iz prve roke
»Film mi pomeni zgodbo o sprejemanju samega sebe. Če obstaja kar koli, kar želim, da bi se ohranilo, je to to. Zgodba skozi moje osebne izkušnje pripoveduje o odraslem, ki se vrača v svojo preteklost ter vnovič preučuje svojo zgodovino in pot, ki ga je vodila v sprejemanje sebe, kakršen je
– Jung, režiser

medena koza_ avtorjaportret avtorjev

Jung
Rojen leta 1965 v Seulu, Južna Koreja. 1971 je bil posvojen v Belgijo. Na Akademiji za likovno umetnost v Bruslju je diplomiral iz ilustracije. Leta 2006 je izdal avtobiografski grafični roman Medena koža.
Filmografija: Couleur de peau: miel (Medena koža) (2012).

Laurent Boileau
Rojen leta 1969 v Franciji. Sprva je delal kot snemalec in montažer, od leta 1999 pa tudi kot režiser. Posnel je vrsto dokumentarcev na temo grafične umetnosti. Medena koža je njegov prvi celovečerec.
Filmografija (izbor): Les artisans de l’imaginaire (2004), Franquin, Gaston et cie (2005), Les chevaux de papier (2006), Sokal, l’art du beau (2007), Marzi, la fin du communisme (2009), Couleur de peau: miel (Medena koža) (2012).

festivali in nagrade (izbor)

Annecy 2012 – nagrada občinstva; Cinekid 2012; AFI Docs 2013; Japan Media Arts Festival 2013 – glavna nagrada (animacija); Animafest Zagreb 2013 – glavna nagrada in nagrada občinstva.