MAJUBOVO POTOVANJE / MAJUBS REISE

država, letnicaMajubsReise01

Nemčija, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

50′

režija

Eva Knopf

glasba

John Gürtler

jezik

nemški

podnapisi

angleški

sinopsis

Dokumentarni film nam s pomočjo arhivskih posnetkov nemške kinematografije predstavi neverjetno zgodbo. Potovanje samooklicanega vojaka drugega nemškega rajha, temnopoltega Majuba bin Adama Mohameda Husseina, se prične v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Iz rodnega Dar es Salaama se odpravi v nacistično Nemčijo, kjer išče priznanje za svoje služenje nemškemu cesarju v prvi svetovni vojni. Uradnega priznanja ne dobi, vseeno pa se, navdušen nad Nemčijo, odloči ostati. Zaposli se kot statist in stranski igralec v mnogih filmskih uspešnicah tistega časa, hkrati pa sodeluje v neokolonialističnem gibanju in se trudi povezati nemški režim s svojo domovino. Majubovo življenje se konča leta 1944 v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen, kamor ga zaprejo zaradi kršenja ‘rasnega kodeksa’, ker se zaplete v ljubezensko razmerje z mlado Nemko. Neverjetna biografija Afričana Majuba na ozadju nemškega filma in kolonialne zgodovine.

 

majub s - directorportret avtorice

Eva Knopf je študirala Kulturno antropologijo v Göttingenu, retoriko/teorijo filma na Berkeley univerzi v Kaliforniji in snemanje dokumentarnih filmov na Filmski akademiji Baden-Württemburg v Ludwigsburgu. Poučuje vizualno in medijsko antropologijo na Freie Universität v Berlinu in je raziskovalna sodelavka na projektu Zgodovina dokumentarnih filmov v Nemčiji (History of documentary film in Germany), ki ga financira nemška nacionalna raziskovalna fundacija. Eva je mnogo let delala kot filmski projektant v različnih umetniških gledališčih. Majubovo potovanje (Majubs Reise) je Evino diplomsko delo na Filmski akademiji Baden-Württemberg.

festivali

DOK Leipzig 2013 (tekmovalna sekcija nemških filmov); It’s all true 2014, Brazilija; Japan Media Arts Festival 2013 – izbor žirije