Le dihajoče bitje / Only Breathing

država, letnica                                 
Slovenija, 2017

žanr
kratki dokumentarni film

dolžina
3′

režija
Ahmad Adelian, Nawal Chagar, Agatha Kochaniewicz

jezik
farsi

podnapisi
slovenski

sinopsis
Poetična prestavitev pesmi perzijskega pesnika Rumija, teologa in sufijskega mistika. Pesem je nastala v 13. stoletju, govori pa o različnosti, posebnosti in izključevanju posameznika iz družbe. V pravilih, ki veljajo v družbi, išče smisel, pri čemer poudarja svobodo, ne glede na barvo kože, vero ali družbeni status. Film je kolaž različnih delov pesmi, brezčasen kakor Rumijeva poezija in univerzalen. Poezijo prestavlja skozi današnji čas, skozi osebne izkušnje, v moderni družbi z vsemi njenimi težavami.

o avtorjih
Ahmad Adelian prihaja iz Kunduza (Afganistan). Star je 20 let; od leta 2016 živi v Sloveniji. Sodeloval je v projektu filmske šole »Blizu vas«; v okviru projekta je nastal tudi film Le dihajoče bitje.

Nawal Chagar Perme se je iz Maroka v Ljubljano preseila zaradi ljubezni. Kot prevajalka je delala z begunci pri filmskih delavnicah in vzljubila film. Tudi ona je sodelovala pri projektu Blizu vas.

Agata Kochaniewicz je kulturna antropologinja s Poljske. Stara je 31 let in je imela že pred sodelovanjem v projektu Blizu vas izkušnje s snemanjem dokumentarnih filmov. Njen film “Święty M.” je bil nagrajen v v tekmovanju Pawla Edmunda Strzeleckega, ki ga organizira Muzej emigracije v Gdyniji.

festivali in nagrade
Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, Maribor, 2017