KO BOM PTICA / KIEDY BEDE PTAKIEM  

država, letnicawhen i am a bird (5)

Poljska, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

28′

režija

Monika Pawluczuk

jezik

tajski

podnapisi

angleški

sinopsis

MuLa živi v tajski vasici ob burmanski meji. Pred leti je skupaj z možem zapustila rodno Burmo in se zatekla na Tajsko, vendar sta bila prisiljena za seboj pustiti hčer. Zdaj si jo prizadevata pripeljati čez mejo, a za to potrebujeta denar, ki pa ga lahko zaradi svoje begunske situacije služita zgolj z izdelovanjem in prodajo turističnih spominkov.

Dokumentarni film Monike Pawluczuk prikazuje bitko ženske z njeno tragično usodo, proti kateri se bori zgolj z vztrajno željo po boljšem življenju.

when i am a bird - dirportret avtorice

Monika Pawluczuk je radijska in televizijska novinarka in dokumentaristka. Dokončala je študij  kulturologije na Varšavski univerzi, novinarstvo na Novinarskem centru in dokumentaristično izobraževanje na šoli Wajda. Njeni dokumentarni filmi vključujejo Kiedy bede ptakiem (Ko bom ptica), Models in To ty się zmień. Skupaj s Katarzyno Miller je napisala knjigo How to Be a Woman and Not Go Crazy, ki je prevedena v več jezikov. Trenutno dela nov dokumentarec z naslovom Radio Łódź 99,2 MHz..

 festivali, nagrade

Festival Documenta Madrid 2014, tekmovalni program kratkega filma; Media Festival “Man in Danger”, posebna nagrada predsednika Društva poljskih ustvarjalcev Lodž, Poljska (2013); DOK LEIPZIG (2013); 53rd Krakow Film Festival – tekmovalni program v kategoriji poljskega in mednarodnega filma (2013).