KANTON JUGOSLAVIJA / KANTON JUGOSLAWIEN

država, letnica Kanton_Jugoslawien_1

Švica, 2013

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

17′

režija

Nikola Ilić

glasba

Heidi Happy

jezik

srbščina, švicarska nemščina

podnapisi

angleški

sinopsis

Pisan portret skupine ljudi iz bivše Jugoslavije, ki so se v zadnjih štiridestih letih izselili v Švico.  Mnogi med njimi so na videz navdušeni nad prednostmi življenja v Švici, toda, kako zelo “švicarski” so v resnici? Obdržali so svoje stare tradicije in živijo v nekakšnem zamrznjenem času, v večni jugonostalgiji, v “kantonu Jugoslavija”.

portret avtorja

Kanton - director

Nikola Ilić je rojen leta 1977 v Beogradu. Od leta 2007 prebiva, študira in dela v Švici. Tri leta je delal za mestno gledališče v Lucernu. Leta 2013 je diplomiral na Visoki šoli za oblikovanje in umetnost v Lucernu, smer video. Dela kot freelancer (samozaposlen) na področju filma. Filmografija: Kod ćoška (Down at the Corner) (kratki dokumentarni, 2012),Živeli und Auf Wiedersehen (kratki igrani, 2012), Šopski sneg (Sopish Snow) (kratki dokumentarni, 2011); 2 Live For (kratki eksperimentalni, 2010).

 

festivali, nagrade

Posebna omemba – South East European Film Festival 2014, Los Angeles; Belgrade Documentary and Short Film Festival; Solothurner Film Festival; International Short Film Festival, Winterthur, Švica.