JAZ TE SPOMNIM, TI SE SPOMINJAŠ / JE TE LE RAPPELLE, TU T’EN SOUVIENS  

država, letnica
AFTERWARDS 2Francija, 2013 

žanr

dokumentarni film

trajanje filma

17′

režija

Valérie Osouf

jezik

francoski

podnapisi

angleški

sinopsis

Življenje gre h koncu.Pričenja se novo stoletje. Nekaj dni pred smrtjo si skuša zelo stara gospa priklicati v spomin svojo preteklost. Alzheimerjeva bolezen ji omogoča, da prikrije in si nanovo izmišlja najbolj boleče plati svojega obstoja. Bolezen je kot nekakšno sito, ki lajša težo življenja.

Iskanje identitete se osredotoča na intimni spomin in kolektivno zgodovino ali, rečeno drugače, luknje v spominu in nacionalno zgodovinopisje. Pričevalkina pozaba odstira resnična čustva onkraj banalnosti izginulih prigod, za zloščeno fasado uradnih arhivov je moč zaslutiti širšo sliko, ki jo lahko razkrije edino čas.
Jaz te spomnim, ti se spominjaš zastavlja brezčasno in univerzalno vprašanje:kaj je človeško življenje?

 

 afterwards- directorportret avtorice

Valérie Osouf je francoska ustvarjalka dokumentarnih filmov. Po končanem študiju zgodovine se je preselila v Dakar, kjer je magistrirala iz novinarstva z nalogo o distribuciji afriških filmov v Zahodni Afriki. Hkrati je delala kot radijska napovedovalka in poročevalka, kot zunanja sodelavka pa je pripravljala prispevke tudi za francoske medije. Režirala je dva kratka dokumentarna filma (o gluhih, ki so se naučili govoriti, in Senegalcih, ki so jih izgnali iz Francije). Odtlej se posveča preučevanju postkolonialne identitete. Po vrnitvi v Pariz se je udeležila enoletnega tečaja pisanja scenarijev na filmski akademiji Femis. V sodelovanju z Gaëlle Le Roy je režirala televizijski dokumentarec Cameroun: autopsie d’une indépendance. Film je prejel nagrado občinstva na mednarodnem festivalu zgodovinskega filma v Pessacu in sprožil nacionalno razpravo v Kamerunu. Zatem se je lotila scenarija za svoj prvi celovečerni igrani film Marie et Djibril (intimno dramo o rasizmu) ter za televizijo razvijala zgodovinski dokumentarni projekt o nemirih v Brixtonu leta 1981. Njen prvi celovečerni dokumentarec L’Identité Nationale (Nacionalna identiteta) (2012) je bil lansko leto prikazan na Festivalu migrantskega filma v Ljubljani.