Izziv solidarnosti / Défi de solidarité

država, letnica
Francija, 2019

žanr
dokumentarni film

dolžina
64′

režija
Anne Richard, Caroline Darroquy

jezik
francoščina

podnapisi
slovenski

sinopsis
Šestnajstletnik bo v središču Pariza ponovno preživel noč zunaj, na mrazu. Francoske oblasti bi sicer morale poskrbeti za vse mladoletnike, ne glede na državljanstvo … a fant že več mesecev na ulici čaka na zaslišanje pred sodnikom, da bo lahko dokazal, koliko je star. Film o solidarnostni mreži več sto prostovoljcev in prostovoljk, ki mlade begunce sprejemajo v svoje domove. Kako dolgo bodo še lahko vztrajali?

 o avtoricah
Anne Richard je bila leta 2010 prva režiserka, ki je sledila protagonistom zgodbe, ki je leto pozneje postala škandal Mediator (52′, dogaja se tudi v francoskem senatu, uvrščen na FIPA 2012). Po Science Po in študiju v Nemčiji začne Anne potovati po Evropi. Režira nekaj kratkometražnih za televizijske programe ARTE, Forum des Européens in Zoom Europa v sodelovanju s Compagnie des Phares et Balises. Nekaj ​​let kasneje preide na dolgovečerce, tako v Franciji kot v tujini, za Produkcijsko hišo W. A. Productions. Leta 2002 podpiše svoj prvi 52′ “Afrique du Sud, le train de l’espoir” (“Južna Afrika, vlak upanja”) za ARTE in Odyssée. Od leta 2011 je svobodna umetnica in pri “Izzivu solidarnosti” drugič sodeluje z Infrarouge.

Caroline Darroquy je svoj prvi dokumentarec “Dans la maison des journalistes” (Pri novinarjih doma) posnela v Ateliers Varan leta 2008. Že v tem prvencu, ki je bil predvajan na dokumentarnem festivalu v Thionvilleu “Prikaz realnosti” ), je govorila je o sprejemanju: snemala je Bakthiyarja, iraškega kurdskega monterja, ki v Franciji čaka status političnega begunca. Nato jo je začelo zanimati uredniško delo in montaža in je sodelovala pri številnih dokumentarnih filmih in reportažah za France Télévisions, Arte … V tragičnem kontekstu migracijske krize jo je leta 2016 njena solidarnostna gostiteljska izkušnja spodbudila, da se je kot režiserka spet lotila te teme.  Caroline je sorežirala in montirala Izziv solidarnosti, dokumentarec, ki ga je navdahnila njena lastna izkušnja.

festivali in nagrade
FIPADOC sekcijaUdarni dokumentarec, Festival du film de Femmes, Festival des utopies réelles d’Hendaye, FIGRA

filmografija
Anne Richard:
Afrique du Sud, le train de l’espoir (2002)
L’Affaire Mediator (2011)
Duel au pôle sud : Scott – Amundsen (Dvoboj za južni pol: Scott – Amundsen) (2014)
Mères sans toit (Mame brez doma)(2016)

Caroline Darroquy:
Dans la Maison des journalistes (2018)