In za vami bomo vrgli morje / Et nous jetterons la mer derrière vous

država, letnicaIn za vami bomo vrgli morje3
Francija, 2014

žanr
dokumentarni film

trajanje filma
72′

režija
Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard, Jeanne Gomas

jezik
francoščina

podnapisi
angleški

sinopsis
V večini srednjevzhodnih in centralnih azijskih državah imajo navado, da za odhajajočimi vržejo vodo, za srečno vrnitev. Rečemo jim migranti, ‘kaçak’, ‘metanastes’, so pa predvsem Aziz, Sidiqi, Housine in Younes. Skupaj se ustavljamo na obmejnih območjih, v mestih, velikih kot države, od doma do kaotične Grčije, čez ulice Istanbula. Med vrsticami lahko beremo njihove sanje in upe, ki jih nosijo s seboj. Te poti so samo začetek in mogoče ne bodo nikoli našle konca. To je zgodba o realnosti, zakonih, politiki Evrope. To je zgodba o izgonu. Kako povedati svojo zgodbo, svojo pot, ki je tvoje življenje?

Film je to srečanje, potovanje, ki omogoči pripovedovanje. Preko meja, jezikov, statusov in krajev se srečujemo in ustavljamo. Začenja se še eno potovanje. In za njihovimi koraki vržemo vso vodo prepotovanih morij.

portret avtorja

Photo Noe╠ümiNoemi Aubry (Bar le Duc, Francija, 1981) se je po končanem študiju gledališča in filma na Univerzi Metz usposabljala na področju 16mm filmske montaže.
Medtem ko je delala raziskavo za svoj dokumentarni film, je pričela s študijem sociologije in antropologije ter leta 2010 končala magisterij iz področja vizualna antropologije.
Je soustanoviteljica združenj Ozho Naayé in L’amorce, združenja za montažo in širjenje filma, članica Regarde à Vue, kolektiva video ustvarjalcev, in L’abominable. Osredotoča se na vprašanja ozemlja, migracij, izgona in identitete, kjer uspešno združuje različne snemalne tehnike (super 8, 16mm, HD) in žanre (dokumentarni, eksperimentalni).

 

photo(1)Anouck Mangeat (Laxou, Francija,1982), je pevka in glasbenica, specializirana za področje anatolske glasbe, ki je svojo vokalno tehniko nadgrajevala na Chanson de Paris. Je soustanoviteljica združenja Ozho Naayé, koordinirala je festivale, kulturne projekte in filmske produkcije. Od leta 2009 živi med Turčijo in Montreuilom v Franciji, piše za neodvisne časopise, prevaja iz turščine v francoščino in vodi delavnice pisanja. Je samoukinja v računalniški grafiki in filmski montaži. Trenutno dela na različnih dokumentarnih filmih, ki se ukvarjajo z vprašanji identitete, migracij in individualnega ter kolektivnega spomina. Na svojih potovanjih in usposabljanjih pri hoca mojstrih (mojstri turške glasbe), je pridobila veliko znanja o tradicionalni anatolski glasbi. Z navdihom ustvarja svojo glasbo, je tudi zbirateljica pesmi. Sodeluje z bolgarsko gadulka glasbenico, Pauline Willerval.

clement juillard(1)Clement Juillard (Quimper, Francija, 1981) je režiser, kamerman, montažer in član različnih kolektivov video ustvarjalcev, kot sta Les Gardiens du Pont (s filmskim ustvarjalcem Patrickom Bruniem) ter Nisa Masa, mreža mladih evropskih filmih ustvarjalcev, v okviru katere je sodeloval pri izdelavi filmov v Havri, Istanbulu in na Dunaju. Z video umetniškim kolektivom Regarde à Vue je režiral dokumentarna filma Su (o vodi v Turčiji) in On ne se laisse pas faire (o urbanizaciji v Marseillu). Redno izvaja avdiovizualne delavnice v begunskem taborišču v bližini Betlehema v Palestini. Trenutno dela na dokumentarnem filmu Handala, aujourd’hui, avtorja Sivana Halevya.

 

 

 

WP_20150428_15_54_31_ProJeanne Gomas (Les Lilas, Francija, 1983) je aktivistka na področju pravic migrantov (sodeluje z odvetnico Elise Vallois) in deluje v kolektivu za solidarnost z migranti v Montreuilu, v Franciji. Organizira projekcije in debate, sodeluje kot asistentka režiserja pri večih dokumentarnih filmih, snemanih v zahodni Afriki. Zadnji dve leti se zanima za subjektivno kartografijo in raziskuje nove oblike migracijske pripovedi skozi pisanje, zvok in fotografijo.

 

 

festivali, nagrade
Festival angažiranega filma “Uporniški noči” v Lyonu -” Les Nuits Mutines”, Festival du film militant de Lyon – Maj 2015 (Francija); Cinéma du Réel – Marec 2015 (Pariz, Francija); If Istanbul – Februar 2015 (Istanbul, Turčija)