Hans-Georg Eberl in Dina Borsch

Da.Sein - director 2Hans-Georg Eberl je aktivist, priložnostni pisatelj, učitelj nemščine za odrasle in filmski ustvarjalec. Aktiven je tudi − prej na Bavarskem, trenutno na Dunaju − kot podpornik samoorganiziranih protestov beguncev in bojev proti deportacijam. V okviru transnacionalne mreže »Afrique Europe Interact« je dolgo vzdrževal tesne stike z ljudskimi iniciativami v Maliju in Togu.Preživlja se kot učitelj nemščine na dunajskih ljudskih univerzah (centri za izobraževanje odraslih). Zanima se tudi za možnosti liberalizacije poučevanja nemščine kot tujega jezika izven okvirov predpisanega pouka nemščine.

Filmografija (sorežiserka Aylin Basaran): École pour tous / School for everyone (2009), In the land of deported people (2009), Biti.tam / Da.Sein (2013).

Hans-Georg Eberl, sorežiser filma, in Dina Borsch, montažerka, bosta v ponedeljek, 16. junija 2014, prisotna na projekciji filma Biti.tam / Da.Sein.  Po projekciji bo Hans-Georg Eberl izvedel delavnico o ustvarjanju dokumentarnih filmov v okoliščinah, ki zadevajo položaj beguncev, deportacije in realnost deportiranih oseb, na relaciji med Evropo in Afriko.

V okviru delavnice bodo izpostavljena vprašanja, kot so: V kolikšni meri lahko snemanje takšnih filmov pripomore k procesu opolnomočenja pri soočanju z izkušnjami nasilnega zatiranja s strani režima meja? Kakšne so vloge, pričakovanja in privilegiji evropskega aktivista in filmarja v afriškem kontekstu ter v kolikšni meri so v skladu oziroma v nasprotju z upi, cilji in prizadevanji ljudi, ki pripovedujejo svoje zgodbe? V kolikšni meri sodelujoči izkoristijo film kot platformo za predstavitev samega sebe oz. lastnega videnja? Kako bi bilo mogoče doseči enakopravno sodelovanje in kako bi bilo takšno sodelovanje videti?

Projekcija filma in delavnica bosta potekali v dvorani JSKD (Mala skladovnica (Beethovnova ulica 5)).